2 Adhemar met naast hem poes Milou.
Marc Colpaert Adhemar met naast hem poes Milou.

Adhemar mag straks 106 kaarsjes uitblazen en staat daarmee in de top drie van de oudste mannen in Vlaanderen

Zijn geheim: “Gelukkig zijn met de kleine dingen in het leven”

Adhemar Dehaen uit Vollezele is jarig en mag op vrijdag 17 januari niet minder dan 106 kaarsjes uitblazen. Hij is daarmee de oudste inwoner ooit in Vollezele. Sterker nog: in heel Vlaanderen zijn er vandaag maar twee mannen die ouder zijn dan Adhemar. Het geheim volgens Adhemar om zo oud te worden: “Blij zijn met wat je hebt en niet op zoek gaan naar iets dat je toch niet kan krijgen.” Op aanraden van de dokter doet hij het rustig aan op zijn verjaardag.

Adhemar werd geboren in het jaar 1914 en herinnert zich zelfs nog beelden uit 1918, toen de Duitsers op de loop moesten gaan in onze contreien. De Tweede Wereldoorlog heeft hij natuurlijk van heel nabij meegemaakt, al had hij, hoewel hij in het leger zat, het geluk dat hij net twee weken thuis zat met vakantie toen de oorlog uitbrak. “Zo moest ik niet dadelijk naar het front en dat was waarschijnlijk mijn geluk”, lacht hij. 

Boerderij

De jaren na de oorlog was hij druk bezig op zijn boerderij in de Errebekstraat in Vollezele, samen met zijn vrouw die hij enkele jaren geleden moest afgeven. Adhemar is een echte levensgenieter die altijd met zijn twee benen in het leven staat. “Mijn vader werkte op zijn boerderij en was steeds opgewekt en blij. Ook vandaag lacht hij nog iedere dag, zelfs meerdere keren per dag. Als de verpleegster hem soms al om 6 uur in de ochtend komt wakker maken, dan staat hij op met een glimlach. Hij moet echt geen dure dingen of een grote wagen hebben om blij te zijn. Hij heeft het genoeg gezegd dat je met gewone, kleine dingen best gelukkig kan zijn”, legt zijn dochter Monique uit, die al jaren de zorg voor haar vader op zich neemt. Hierdoor kan Adhemar nog steeds in de woning van Monique blijven en hoeft hij niet naar een rusthuis te gaan. “Ik zorg elke dag voor mijn vader en we hebben ook heel veel steun van de meisjes van de Landelijke Thuiszorg, die naar hier komen als ik ga werken. Daar heeft hij zelf ook veel steun aan.”

Van hooiveld

Toen Adhemar 100 jaar werd in 2014, was er nog een groot feest met een eucharistieviering in de kerk van Vollezele. Bijna de hele gemeente was er: zo populair is deze man, die in de volksmond de naam ‘Adhemar van hooiveld’ meekreeg. “Het gaat momenteel heel goed met zijn gezondheid, maar de dokter vroeg toch om het niet te druk te maken op zijn verjaardag. Daarom komt er ook geen groot feest voor zijn verjaardag”, aldus Monique.

2 Toen hij 100 werd was er nog een groot feest voor Adhemar.
Marc Colpaert Toen hij 100 werd was er nog een groot feest voor Adhemar.

De laatste jaren is het gehoor van Adhemar wel wat achteruit gegaan, maar zijn ogen zijn nog uitstekend. Stappen doet hij met behulp van een rollator. “Ik kan nog gerust een tekst lezen zonder bril”, zegt hij en voegt dadelijk de daad bij het woord en pakt een tijdschrift en leest er enkele woorden uit voor. Ondertussen is poes Milou in haar mandje naast hem komen liggen. “Onze Milou is al enkele jaren de trouwe kameraad van mijn vader, soms ligt ze zelfs op zijn schoot en doen ze samen een dutje”, vertelde Monique.

Vijfde oudste man

Adhemar was nog geen 100 jaar toen hij aan iedereen die het wilde horen verkondigde: “Ik ga zeker 100 jaar worden.” En kijk, vandaag staat de teller al op 106 jaar. Dat is toch wel een buitengewone prestatie. Volgens Anthony Croes-Lacroix van de Gerontology Research Group voor de Benelux, staat Adhemar vandaag op de vijfde plaats in de lijst van oudste mannen van België. Maar Adhemar ligt daar echt niet van wakker en ondertussen geniet hij op zijn manier van de kleine dingen in het leven. Bij ons vertrek hebben we hem beloofd dat we volgend jaar rond zijn verjaardag terugkomen.

Lees meer