Groene stroom uit Markrivier

PAJOPOWER WIL REGIO TEGEN 2040 KLIMAATNEUTRAAL MAKEN

Pajopower, een vzw die rond duurzame energie in het Pajottenland werkt, wil binnen afzienbare tijd stroom opwekken uit de Markrivier. Met behulp van nieuwe technologie zouden ongeveer honderd gezinnen en kmo's op die manier elektriciteit kunnen krijgen.

De Markrivier is de grootste stroom in onze regio. Op zich is dat al genoeg om er energie uit waterkracht te halen, maar dankzij een nieuwe techniek van de KU Leuven kan dat nu nog gemakkelijker en efficiënter. "Tegen 2040 kan zelfs de hele regio klimaatneutraal zijn", zegt Bruno Moens van Pajopower. "Onze vzw wordt ondersteund door Pajottenland+, een samenwerkingsverband tussen verschillende gemeenten. In de komende drie jaar ontvangen we een subsidie van 140.000 euro voor ons project. Dat maakt een wereld van verschil."

Hoe gaat alles dan in zijn werk? Ingenieurs van de KU Leuven ontwikkelden een ton waarin waterkracht efficiënter omgezet wordt in elektriciteit. "Het is een baanbrekend project, dat ook al bejubeld werd door Amerikaanse instanties", legt Moens uit. "Wij werkten zelf al van in het begin samen met de universiteit. We willen die tonnen in alle watermolens langs de Markrivier installeren. Omwonenden, maar ook scholen en kmo's zullen gebruik kunnen maken van de duurzame energie die we zo opwekken. Vooral de scholen zijn hier interessant. We kunnen leerlingen bij het project betrekken en hen laten ontdekken dat energie niet zomaar beschikbaar is."

Zonnepanelen op boerderijen

"Het is een eerste stap", vervolgt Moens. "Niet iedereen zal er gebruik van kunnen maken, maar met ook nog andere initiatieven gaan we naar een CO²-neutrale wereld." Eén van die andere initiatieven is de vervanging van straatlampen in Halle door led-lampen. Dat levert een besparing op die overeenkomt met de stroombehoefte van 120 gezinnen. En binnenkort krijgen ook de boerderijen in onze regio een bezoekje. "Grote hoeves zijn ideaal voor de plaatsing van zonnepanelen", klinkt het. "Waarom helpen we de boeren daar niet bij? Mits een bijdrage kunnen buurtbewoners dan ook gebruik maken van de gewonnen energie. We werken nog erg lokaal, maar over enkele jaren zullen onze initiatieven een grote invloed hebben op een groot deel van het Pajottenland. Groene projecten hoeven niet altijd baanbrekend te zijn. Met een beetje creativiteit komen we ook al een heel eind."

Wie zich wil aansluiten bij Pajopower of zelf ook een goed idee heeft, kan mailen naar info@pajopower.be.

Hubert De Weerdt (eigenaar van de Heetveldemolen) met Bruno Moens van Pajopower en medewerkster Monique Van Ongevallen bij de molen aan de Markrivier. Ook hier zal groene stroom opgewekt worden.
Mozkito Hubert De Weerdt (eigenaar van de Heetveldemolen) met Bruno Moens van Pajopower en medewerkster Monique Van Ongevallen bij de molen aan de Markrivier. Ook hier zal groene stroom opgewekt worden.

Lees meer