Bewoners van wijk Warande protesteren tegen geplande bouw van 50 meter hoge radiomast op militair domein in Gavere

De geplande bouw van een radiomast op het militaire domein aan de Molenstraat jaagt de buren de gordijnen in. “Die toren van maar liefst 50 meter hoog zal niet alleen het uitzicht schenden, maar wordt ook een hinderlijke installatie vlak bij een woonwijk én natuurgebied”, verwoordt naaste buur Heidi Vuylsteke de tegenstand. Met haar hebben nog tachtig andere bewoners van de wijk Warande bezwaar aangetekend bij de gemeente. Die nam nog geen standpunt in, maar volgens burgemeester Denis Dierick maken zijn inwoners zich nodeloos zorgen.

De omgevingsaanvraag voor de bouw van een radiostation en een airco is ingediend door architect-ingenieur Jean-François Neckebroek in opdracht van Skeyes (het vroegere Belgocontrol), dat verantwoordelijk is voor de veiligheid en begeleiding van het luchtverkeer in ons land.

De nieuwe installatie komt op het militaire domein aan de Molenstraat in Gavere. Defensie heeft, zoals bekend, plannen om de luchtmachtbasis daar te sluiten, maar dat betekent niet dat alle installaties verdwijnen.

“Het is voor ons compleet onbegrijpelijk dat zo’n gigantische mast pal naast onze woonwijk komt”, reageert Heidi Vuylsteke. Zij woont aan de Warande. Haar tuin paalt aan die van het militaire domein waarop de bouw van de radiomast en airco-installatie is voorzien. Hier achter de bomen rijst dus een toeren van maar liefst 50 meter hoog op. Dat hoger dan een gemiddelde kerktoren en naar ik vrees ook nog veel lelijker ook. We vrezen dat de grote airco die bij de antenne komt, lawaaihinder zal veroorzaken. Zo’n bouwsel past toch helemaal niet pal tegen een woonwijk. Bovendien grenst het militaire domein ook aan een groot natuurgebied. Het is onbegrijpelijk dat die installatie, als ze er toch moet komen, niet is voorzien aan de andere kant van het Kasteel Renier. Daar staan geen huizen de buurt”, bedenkt de vrouw.

Gezondheidsrisico’s

Zij vreest ook gezondheidsrisico’s. “Hier staan al installaties voor de luchtverkeersleiding en ook in Semmerzake is dat zo. Ik weet dat er zowel in onze wijk als in Semmerzake opvallend veel mensen zijn met gezondheidsproblemen. En dan heb ik het over kanker. Ook mijn man is aan een hersentumor overleden. Ik kan het verband niet wetenschappelijk aantonen, maar ik denk dat het omgekeerde moet gebeuren: de gemeente kan volgens ons geen omgevingsvergunning afleveren voor een installatie waarvan niet bewezen is dat ze onschadelijk is”, verwoordt Heidi Vuylsteke het protest, dat is ondertekend door een tachtigtal inwoners.

“Nodeloze ongerustheid”

Het openbaar onderzoek is intussen afgelopen, maar de gemeente heeft in het dossier nog geen standpunt ingenomen. In een reactie laat burgemeester Denis Dierick (Open Vld) wel verstaan dat hij niet van plan is om de bouwplannen van Skeyes te verhinderen.

“Ik denk dat de omwonenden zich nodeloos zorgen maken. Het gaat hier wel om een nieuwe, maar niet om een bijkomende installatie. Dit radiostation komt ter vervanging van een dat er nu al staat. En de airco die erbij hoort, is niet krachtiger dan een gelijkaardige installatie bij een woning. En het radiostation zelf is geen zender, maar een ontvanger. Ze produceert dus zeker geen schadelijke straling”, aldus de burgemeester.

De gemeente heeft in het dossier overigens alleen een adviserende rol. De beslissing over de toekenning van de omgevingsvergunning ligt bij de Vlaamse overheid.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer