6 Uitbater Jeroen Misseghers in de prachtige tuin van de Yugen Booch Bar.
VDS Uitbater Jeroen Misseghers in de prachtige tuin van de Yugen Booch Bar.

De zomer van de zomerbars: nooit eerder zoveel pop-ups in Gent

Ook aan Lousbergskaai heeft nieuwe zomerbar de deuren geopend

Er is niks te doen want er mag niks doorgaan, maar dat wil niet zeggen dat u thuis moet blijven zitten. Uiteraard is er de reguliere horeca, die u graag ontvangt op de uitgebreide terrassen. Maar er zijn ook massa’s zomerbars in deze vreemde tijd.

“We keurden dit jaar liefst 30 pop-ups goed”, klinkt het op het kabinet van horecaschepen Sofie Bracke. “Dat zijn er zes meer dan vorig jaar. En wat daarbij enorm opvalt, is dat de pop-ups meteen voor twee of drie maanden zijn. De hele zomer lang dus. Vorige jaren hadden we vooral aanvragen voor pop-ups voor tijdens de Gentse Feestenperiode.”

Meer zomerbars dan ooit dus, en die liggen aardig verspreid over het grondgebied Gent. Er zijn de grote, intussen gekende bars zoals het Parkkaffee in Mariakerke, Monterey aan de Kiosk in het Citadelpark en Bar Bricolage aan het Houtdok. Er zijn ook nieuwkomers die meteen hun plaats veroverd hebben, zoals de Baracita aan het ICC. Maar er zijn ook kleine initiatieven, zoals De Schuur in de Zandloperstraat in Mariakerke, of leuke strandbars zoals de Costa del Drongen aan de Keiskant.

Yugen Booch Bar

Aan de Lousbergskaai 21 is er nu een nog nieuw initiatief, de Yugen Booch Bar. Die ligt vlak naast de zomerbar Te Hoet, van de kleindochters van Jan Hoet. Daar is plaats voor twaalf veilige bubbels in een wilde tuin met vlinderstruiken, en er wordt samengewerkt met restaurant Roots voor hapjes. Cocktails zijn er op basis van kombucha, maar er is ook gewoon bier en wijn. De bar focust op natuurlijkheid en authenticiteit, creativiteit, gezelligheid en volle smaken. “We hadden hier makkelijk alle vlinderstruiken kunnen wieden en zo plaats maken voor 150 klanten, maar dat willen we niet. We kiezen voor rust en authenticiteit, en nu kunnen er dus maximum 50 mensen komen”, zegt uitbater Jeroen Misseghers. Yugen Booch Bar is open van woensdag tot vrijdag van 16 tot 01 uur, en in het weekend al vanaf 11 uur.

Ook PoléPolé heeft overigens een zomerbar. Die zit in de Bibliotheekstraat, aan de achterzijde van de Baudelokapel. In dat gezellige binnentuintje hangen nu de kleurrijke lampen die we anders tussen Gras- en Korenlei zien tijdens de Gentse Feesten.  En op het grasveld vlak naast de Sporthal Bourgoyen in Mariakerke is er nog tot eind deze maand het kleine, maar gezellige Bellagreen.

6 De zomerbar van PoléPolé in de Bibliotheekstraat.
VDS De zomerbar van PoléPolé in de Bibliotheekstraat.

Mobiele horeca

“Los daarvan hebben we ook een vergunning gegeven voor ‘mobiele horeca’ in zes van onze parken”, klinkt het nog. “Drie uitbaters wisselen dan van locatie. Maar er zijn dus ook de reguliere terrassen. We hebben meer dan 200 aanvragen goedgekeurd voor terrasuitbreidingen. Die zijn overal in de stad te zien.” Vooral op de uitbreidingen op het Sint-Baafsplein, op de Vlasmarkt en bij Sint-Jacobs komt heel veel positieve commentaar. Veel Gentenaars vinden dat die uitbreidingen daar permanent zouden moeten blijven.

6 Bellagreen naast Sporthal Bourgoyen.
VDS Bellagreen naast Sporthal Bourgoyen.
6 Het gezellige Costa del Drongen, mét zand, aan sporthal Keiskant.
RV / Costa del Drongen Het gezellige Costa del Drongen, mét zand, aan sporthal Keiskant.
6 Zomerse gezelligheid onder de luifel van het ICC bij Baracita.
Wannes Nimmegeers Zomerse gezelligheid onder de luifel van het ICC bij Baracita.
6 Parkkaffee, dit jaar zonder optredens of animatie.
Wannes Nimmegeers Parkkaffee, dit jaar zonder optredens of animatie.

Lees meer