Dylan L. zit al een jaar in voorhechtenis.
Foto Jef Van Nooten Dylan L. zit al een jaar in voorhechtenis.

"Wraak omdat hij minderjarigen drugs gaf"

VERDACHTE VAN POGING TOT DOODSLAG WERD ALS 9-JARIGE GEDWONGEN SPEED TE NEMEN

De 20-jarige Dylan L. uit Geel was uit op wraak toen hij op 24 september vorig jaar een slagersmes in de hals van een stadsgenoot plantte. "Henny moest gestraft worden omdat hij drugs aan minderjarigen gaf." Volgens zijn advocate weet Dylan L. als geen ander wat drugs met minderjarigen doet. "Als 9-jarig kind werd hij gedwongen om speed te gebruiken."

De 44-jarige Henny H. uit Geel werd op 24 september vorig jaar naar een appartementsgebouw aan Drijhoek in Geel gelokt. Het sms'je waarmee hij gelokt werd, was afkomstig van een 17-jarig meisje aan wie hij wel eens drugs gaf. De man trok nietsvermoedend naar het meisje, maar werd er opgewacht door haar vriend Dylan L. (20) en zijn kameraad Wesley V. (20). Terwijl Wesley een pistool op het slachtoffer richtte, plantte Dylan een mes in de hals van H. "Een slagersmes met een lemmet van 18,5 centimeter. Hij heeft dat mes met brute kracht en van op korte afstand in de hals gestoken. Je moet geen anatomie gestudeerd hebben om te weten dat zo'n messteek op die plaats levensbedreigend is", zegt aanklager Elke Van Dijck. Uit de manier waarop Dylan te werk ging, blijkt volgens haar duidelijk de intentie tot doden. Ze vordert een effectieve celstraf van 8 jaar voor poging tot doodslag. Wesley V. riskeert 4 jaar cel voor zijn betrokkenheid en enkele diefstallen met geweld die hij twee dagen voordien samen met L. pleegde.


Voorbedachtheid, en dus poging tot moord, is volgens het openbaar ministerie niet bewezen bij de steekpartij. Volgens de aanklager wilden L. en V. het slachtoffer alleen een lesje leren. "We gaan 'de neger' rippen", sms'te hij voordien naar een kameraad. "Ze zouden hem beroven van zijn drugs en geld. Door een toenemende boosheid en frustratie - het slachtoffer had met 'schatje' geantwoord op het lokbericht - is hij dan gefilpt bij de visuele confrontatie", zegt Elke Van Dijck.

"Ongelukkig toeval"

Dylan L. ontkent de intentie tot doden. Hij geeft wel toe dat hij het slachtoffer een lesje wilde leren. "Omdat hij drugs aan minderjarigen gaf in ruil voor orale seks. Ook mijn vriendin viel hij lastig. Hij moest gestraft worden. Op een bepaald moment dacht ik dat hij een wapen wilde trekken. In een reflex heb ik gestoken met het mes, maar ik wilde hem zeker niet vermoorden. Het was een ongelukkig toeval dat ik hem in de hals raakte", vertelde Dylan L. aan de rechter.


Volgens de advocate van L. kwam de wraak er omdat Dylan als geen ander weet wat drugs kan aanrichten bij minderjarigen. "Toen Dylan 9 jaar was, werd hij door zijn vader aangezet tot het nemen van drugs. Hij moest speed gebruiken om wakker te blijven, zodat hij 's nachts mee op pad kon om diefstallen te plegen", aldus de advocate. "Hij wilde het slachtoffer een signaal geven dat hij er mee moest stoppen."


Slachtoffer Henny H. vluchtte na de steekpartij weg. Het slagersmes zat op dat moment nog in zijn hals.

Lees meer