3
Maria De La Cruz

Smaers nieuwe OCMW-voorzitter

ONTSLAG CHRISTEL JACKERS LEIDT TOT STOELENDANS BIJ CD&V

Griet Smaers (CD&V) wordt de nieuwe OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken van Geel. Smaers volgt Christel Jackers op die vorige week bekend maakte dat ze afscheid neemt van de politiek. "Ik was geen vragende partij, maar heb deze post aanvaard omdat de partij het unaniem gevraagd heeft", zegt Smaers.

Griet Smaers zal de functies van OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken combineren met haar huidige functies als Vlaams volksvertegenwoordiger en als ondervoorzitter van CD&V-nationaal. "Het gaat druk worden, zeker als ik in mei opnieuw verkozen wordt als volksvertegenwoordiger, wat ook de bedoeling is", zegt Smaers. "Ik ben nu nog actief als advocaat, al staat dat al een tijdje op een lager pitje. Als de kiezer mij het vertrouwen geeft, dan ga ik wellicht stoppen aan de balie en dan wordt het voltijds de politiek. Ik ga mij nog wat moeten inwerken, al is die OCMW-materie mij niet vreemd. Het is een zwaar mandaat, zeker ook door de combinatie met Sociale Zaken. Ik was geen vragende partij voor deze post, maar heb het toch aanvaard omdat mijn partij het mij unaniem gevraagd heeft. Met mensen als Ivo Bollen (ex-voorzitter OCMW) hebben we ervaring in huis als extra ondersteuning. De partij zocht iemand die ook op andere niveaus actief was. Ook in de Kamer komen er heel wat sociale uitdagingen aan."


Met de aanduiding van Griet Smaers als OCMW-voorzitter heeft CD&V meteen een oplossing voor een probleem dat op komst was. Smaers zou na dit jaar het mandaat opnemen van schepen van onder meer Onderwijs en Burgerzaken. Daarvoor zou dan Griet Verhesen moeten wijken. Omdat Smaers doorschuift naar het OCMW kan Verhesen toch de legislatuur uitzitten als schepen.

3
Maria De La Cruz

Respect voor elkaar

Dat partijgenoot Christel Jackers onder andere opstapte omdat ze het in het OCMW moeilijk samenwerken vond met coalitiepartner N-VA schrikt Smaers niet af. "De tijd is gekomen om daar net stappen vooruit te zetten", zegt zij zelf. "We moeten constructief de handen in elkaar slaan in een coalitie met respect voor elkaar. We hebben nu een ondervoorzitter (van N-VA, nvdr) die ook haar ding moet kunnen doen. Ik heb al met haar gesproken en ik denk echt dat wij op heel veel vlakken een gelijke visie hebben. Zij zal mij mee kunnen ondersteunen. We moeten nu tot een breed gedragen visie komen. Ik geloof daar sterk in."


Griet Smaers zal de gemeenteraad niet langer voorzitten. Zij laat die functie aan huidig fractieleider Luc Van Laer. In zijn plaats komt gemeenteraadslid Marlon Pareijn.


Omdat Christel Jackers besloten heeft om ook niet langer in de gemeenteraad te zetelen, komt ook daar een plekje vrij. Die zetel zal Ben Van Looveren innemen. Bedoeling is dat al die wijzigingen tijdens de gemeenteraad van maandag 31 maart officieel worden.


Ook OCMW-raadslid Marc Segers stelt zijn mandaat ter beschikking. In zijn plaats zal Jens Van Akeleyen zetelen, die als dokter werkt in het Geelse ziekenhuis.

3
Maria De La Cruz

Lees meer