Wilde bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van appel-en peerplantages.
Maxime Petit Wilde bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van appel-en peerplantages.

Wilde bijen als belangrijke partner voor de fruitteelt

Zopas vond er in het Kasteel van Hoen in Geetbets een inspiratiedag plaats voor fruittelers en geïnteresseerden die aan de slag willen met een ‘integrale bestuivingsaanpak’: inzet op ‘wilde’ bijen om de bestuivingszekerheid in appel- en peerplantage te vergroten. In 2016 startten zeven projectpartners met het project Meer Natuur voor Pittig Fruit om de wilde of solitaire bijenpopulaties in de boomgaarden op te krikken. Een succes, zo blijkt drie jaar later.

Drie Regionale Landschappen uit Vlaanderen (Zuid-Hageland, Noord-Hageland, Haspengouw & Voeren), twee stichtingen uit Nederland (Landschapsbeheer Zeeland, Natuurrijk Limburg), het Proefcentrum Fruitteelt (pcFruit) en de provincie Vlaams-Brabant sloegen de handen in elkaar om de fruitplantages ecologisch én economisch te versterken. Niet minder dan 120 fruitbedrijven namen actief deel aan het project. “Er werd gefocust op de opbouw van populaties ‘metselbijen’ in de boomgaarden. Deze wilde bijen komen in onze contreien van nature algemeen voor. Door geschikte nestgelegenheden onder de vorm van bijenkasten in de boomgaarden te plaatsen, werden populaties van deze bijen naar de fruitplantages gelokt”, zegt Egbert Asselman van het Regionaal Landschap Zuid-Hageland. “Er werd ook meer dan vijf kilometer aan bloemrijke heggen geplant om de bijen in de boomgaarden ‘te houden’ door voldoende nectar te voorzien.”

Op de inspiratiedag werd een brochure voorgesteld met de projectresultaten en met ‘tips en tricks’ voor de telers om met metselbijen en andere wilde bestuivers aan de slag te gaan. “Op die manier hopen de projectpartners ook op langere termijn een bijdrage te kunnen leveren aan deze regionaal belangrijke economische sector: win-wins voor landbouw en natuur creëren loont”, besluit Egbert. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer