5 Filip Struyf van binnenspeeltuin Tarzan en Jane in Heusden-Zolder beleefde een geslaagde heropening.
Karolien Coenen Filip Struyf van binnenspeeltuin Tarzan en Jane in Heusden-Zolder beleefde een geslaagde heropening.

“Dolblij toen we zagen dat het ging regenen”: binnenspeeltuinen maken goede herstart

De start van de schoolvakantie was woensdag druileriger dan ooit, maar gelukkig mochten net vandaag de binnenspeeltuinen weer open. Van timing gesproken. Bij Tarzan en Jane in Heusden-Zolder kregen ze 400 bezoekers over de vloer. “We waren dolblij dat het regende", lachen eigenaars Filip en Caroline.

Op hoogdagen kent binnenspeeltuin Tarzan en Jane meer dan duizend bezoekers, mama’s en papa’s inbegrepen. Veel kindjes, veel decibels. Na drie maanden sluiting omwille van corona, mochten op 1 juli de deuren weer open. “En dat verliep bijzonder goed en rustig”, vertellen uitbaters Filip Struyf en Caroline Parmentier. “We hielden eerlijk gezegd ons hart vast en vreesden voor een overrompeling. Omdat we vanuit de overheid met maximaal 400 bezoekers tegelijk mogen werken, dachten we kindjes te moeten teleurstellen. Gelukkig is dat niet gebeurd.”

Drukte

In de voormiddag passeerden al zo’n 100 mensen. En in de namiddag nog eens 300. “Een mooi totaal van ongeveer 400 personen, maar nooit allemaal op hetzelfde moment. We zaten dus nog niet aan onze piek. Het voelde ook echt rustig. Deze periode is eigenlijk ideaal om met je kinderen te komen als je niet tegen de drukte en het geluid kan.”

5 Binnenspeeltuin Tarzan en Jane.
Karolien Coenen Binnenspeeltuin Tarzan en Jane.

De horeca-afdeling past de maatregelen toe zoals dat overal in het land moet. Maar op de speeltuigen geldt de social distancing minder. “Je kan de kinderen moeilijk uit elkaar gaan houden als ze ravotten. Vanuit de overheid weten we dat kinderen minder vatbaar zijn voor besmettingen. We hebben wel het ballenbad gesloten om zeker niets uit te lokken, maar al de rest blijft open. Kinderen spelen ook nog allemaal op één hoop. Er ontstaan vanzelf kleine bubbels.”

Niet ongezond

Dat het virus op gladde oppervlaktes kan overleven, is geweten. Het ontsmetten van alle springkastelen en speeltuigen is dan ook dé uitdaging voor de uitbaters. “We werken met een veilig sproeimiddel waarmee we letterlijk alles ontsmetten. Het is niet ongezond en mag zelfs in contact komen met voeding. Tussen de twee shifts door, nemen we in een half uur tijd alles onder handen. Zeer intensief, maar enkel zo kan het.” 

De eerste shift loopt van 10 tot 14 uur. De tweede start om 14.30 uur en eindigt om 19 uur. Reserveren is niet noodzakelijk. Aan de ingang ligt wel een lijst waarop je je gegevens moet achterlaten. Op die manier is contacttracing mogelijk na een eventuele uitbraak van het virus.

5 Binnenspeeltuin Tarzan en Jane.
Karolien Coenen Binnenspeeltuin Tarzan en Jane.
5 Wendy Berthels amuseert zich met haar dochters Lynn en Amy.
Karolien Coenen Wendy Berthels amuseert zich met haar dochters Lynn en Amy.
5 Binnenspeeltuin Tarzan en Jane.
Karolien Coenen Binnenspeeltuin Tarzan en Jane.

Lees meer