2 Mama Ann Baptist: "In de scholen breng ik een verhaal van hoop".
Borgerhoff Mama Ann Baptist: "In de scholen breng ik een verhaal van hoop".

"Spreek gerust van Bas-effect"

ELFJARIGE ZET JAAR NA OVERLIJDEN NOG AAN TOT ORGAANDONATIE

Het is een jaar geleden dat Bas Vanstraelen (11) het leven liet na complicaties bij een harttransplantatie. De jongen stond z'n organen af en dat heeft tot vandaag gevolgen op het aantal mensen dat zich laat registeren als orgaandonor. "We mogen van een Bas- effect spreken", zegt mama Ann Baptist. "Hij is geen nutteloze dood gestorven."

In het VTM-programma Catherine vroeg Bas aan de dokter of hij in aanmerking kwam om organen af te staan. "Het kon, je zag dat hij het goed vond", herinnert mama Ann Baptist zich. "Bas heeft de levens van enkele kinderen gered. De piloot van de helikopter die z'n organen vervoerde, liet uitschijnen dat z'n dood niet voor niks is geweest", vervolgt de mama die vorig jaar een tweede klap moest verwerken. Haar man en huisarts Marc Vanstraelen verloor de strijd tegen kanker.


Haar man lag mee aan de basis van de vzw Bas. Die heeft in het half jaar dat ze bestaat veel gedaan om orgaandonatie en -transplantatie meer bespreekbaar te maken.


Dat Bas z'n organen heeft afgestaan, heeft tot op vandaag gevolgen op het aantal mensen dat zich laat registeren als orgaandonor. "Eind maart 2016 stonden 229.000 personen als donor geregistreerd, een jaar later 251.000. Hoeveel mensen zich door het verhaal van Bas hebben laten registreren, is niet bekend. We stellen wel vast dat door zijn verhaal meer mensen begrijpen dat zich laten registeren als donor, afstaan van organen, erover nadenken en spreken niet langer ver van hun bed is."

2 Het artikel over het donorfonds na de dood van Bas.
rv Het artikel over het donorfonds na de dood van Bas.

Prentenboek

Ook vzw Bas draagt daar z'n steentje toe bij. "We werken niet rond registratie van donoren, maar geven informatie en werken pakketten uit voor scholen", zegt Ann. "Zo zetten we voor het middelbaar samen met studenten van de PXL- hogeschool een interactief programma op. Nu werken we aan een prentenboekje voor kleuters. Zij zitten ook met vragen over het thema. We zamen geld in voor wetenschappelijk onderzoek. Tot nog hebben we al 30.000 euro bij elkaar gehaald. We werken samen met andere organisaties die rond hetzelfde thema bezig zijn."


Ann trekt ook naar scholen om het verhaal van Bas te vertellen. "Ik kan vrij makkelijk de knop omdraaien door me op het onderwerp te focussen. Het verhaal van Bas is dat van vele mensen. Het is ook een verhaal van hoop. Toen ik voor de klas stond waar ook vriedjes van Bas zitten, had ik het wel moelijk om m'n gevoelens opzij te schuiven." Maar dan denkt ze terug aan Bas, een vrolijke en pientere jongen. "Voor hem was het glas altijd halfvol in plaats van halfleeg. Hij was een positivo, klaagde nooit en hij had voor z'n leeftijd een open blik op de wereld. Hij bleef niet bij de pakken zitten." Ook Ann doet dat niet, ook niet nadat ze in een half jaar tijd haar zoon en haar man verloor. "Het zijn harde slagen maar ik moet verder. Ik doe er alles aan opdat mijn andere zoon Max een fijn en aangenaam leven kan hebben. Ik hou me niet bezig met zinloze dingen. Dat brengt ons niks vooruit. We zwijgen niet over Bas en m'n man, we halen fijne herinneringen op. We steken energie in de goeie dingen, we genieten meer."

Lees meer