11 Dag van de Wetenschap in de T2-campus Genk. Demonteer en bouw je eigen elektrisch apparaat.
Mine Dalemans Dag van de Wetenschap in de T2-campus Genk. Demonteer en bouw je eigen elektrisch apparaat.

3.800 bezoekers aan LABIOMISTA voor Dag van de Wetenschap

UHasselt, LABIOMISTA, Stad Genk en PXL ontvingen vandaag 3.800 wetenschapsliefhebbers voor een dag vol leuke wetenschappelijke experimenten en boeiende lezingen aan LABIOMISTA. Tijdens de Dag van de Wetenschap kregen de bezoekers naast gratis toegang tot het Cosmopolitan Culture Park ook exclusief toegang tot het atelier van kunstenaar Koen Vanmechelen.

“Deze Dag van de Wetenschap aan LABIOMISTA is het resultaat van een mooie geschiedenis samen van UHasselt en Koen Vanmechelen”, zegt Luc De Schepper, rector van UHasselt. “Sinds 2010 is Koen Vanmechelen eredoctor aan onze universiteit. De kunstenaar en onze universiteit raken elkaar in hun drang naar experimenteren en het zoeken naar innovatie. Onlangs ondertekenden we een overeenkomst waarbij we structurele samenwerkingen opzetten. Zo willen we aan LABIOMISTA graag scholieren uitnodigen voor workshops over biodiversiteit en lessen die aansluiten binnen de wetenschapsvakken.”

Experimenten voor jong en oud

“Met de Dag van de Wetenschap nemen we al jarenlang de bezoekers – van klein tot groot – mee in de wondere wereld van wetenschap en techniek”, zegt Els Smeyers, coördinator wetenschapscommunicatie van UHasselt. “Dit jaar gingen we nog een stap verder. Dankzij deze samenwerking met LABIOMISTA, Stad Genk en PXL stapten bezoekers in de wondere wereld van kunstenaar Koen Vanmechelen en kwamen ze in LABIOMISTA in aanraking met dat razend interessante snijvlak van natuur, kunst en wetenschap. Onze UHasselt-onderzoekers stonden dan weer klaar met heel wat leuke experimenten op onze wetenschapsmarkt en tijdens de wetenschappelijke presentaties in LabOvo. En dat heeft hopelijk heel wat mensen geïnspireerd.”

“Wij richten ons in deze editie volop op jonge kinderen”, aldus Ben Lambrechts, algemeen directeur van Hogeschool PXL. “Bij onze collega’s van PXL-Music ondervonden kinderen dat je geen notenleer nodig hebt om leuke beats te maken op de computer. En onze mensen van de lerarenopleiding leerden kinderen hoe je een ArtRobot maakt, een minitekenrobot die ze zelf mogen ontwerpen.”

Kunst en wetenschap inspireert

“Kunst en wetenschap hebben dezelfde oorsprong. Beide zijn geïnspireerd door de kracht van de verbeelding en gevoed door de altijd onderzoekende geest”, zegt kunstenaar Koen Vanmechelen. “Kunst, zoals wetenschap, is een manier om nieuwe dingen te ontdekken. Ze verbeelden de toekomst en helpen de maatschappij vooruit te brengen. In de zone waar ze elkaar raken, inspireren ze elkaar. Kunst heeft de kracht en de verantwoordelijkheid om innovatie te activeren – ook in de wetenschap. Daarom draagt LABIOMISTA ook een labo in zich. Als een plek waar wetenschap, kunst en samenleving samenkomen en een Cosmopolitische Renaissance kan geboren worden.”

Ook de stad Genk is tevreden met de grote belangstelling voor deze Dag van de Wetenschap. “Met de opening van LABIOMISTA eerder dit jaar hebben we in Genk op dit moment, naast Thor Park en Kattevennen-Cosmodrome, niet minder dan drie sites waar we wetenschap en technologie toegankelijk maken voor een breed publiek”, zegt Wim Dries, burgemeester van Genk. “We zijn tevreden vandaag een boeiend aanbod voor te kunnen stellen op alle drie de locaties. Meedoen aan de Dag van de Wetenschap past immers helemaal in onze strategie rond talentontwikkeling. Zeker rond wetenschap en technologie willen we zo veel mogelijk jonge (en minder jonge) Genkenaren warm maken, want daar ligt de toekomst.”

Ecotron en EnergyVille

Ook de Ecotron Hasselt University in het Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen en EnergyVille in het Thorpark in Genk openden vandaag de deuren tijdens Dag van de Wetenschap. Aan de Ecotron reserveerden 100 bezoekers een plaats voor de gelimiteerde rondleidingen. Zo maakten zij kennis met het onderzoek dat UHasselt voert naar de impact van de klimaatverandering op onze natuur.

Aan EnergyVille (een samenwerking tussen KU Leuven, imec, Vito en UHasselt) konden bezoekers dan weer terecht voor wetenschappelijke experimenten en de allernieuwste technologische snufjes, van transparante zonnepanelen tot de laatste batterijtechnologieën.

11 Dag van de Wetenschap in de T2-campus in Genk. Vliegen met een drone.
Mine Dalemans Dag van de Wetenschap in de T2-campus in Genk. Vliegen met een drone.
11 Dag van de wetenschap in de T2-campus Genk.
Mine Dalemans Dag van de wetenschap in de T2-campus Genk.
11 Dag van de wetenschap in de T2-campus Genk. Virtueel lassen.
Mine Dalemans Dag van de wetenschap in de T2-campus Genk. Virtueel lassen.
11 Dag van de wetenschap in de T2-campus Genk.
Mine Dalemans Dag van de wetenschap in de T2-campus Genk.
11 Dag van de wetenschap in de T2-campus Genk. Programmeer een parcourtje met een robot.
Mine Dalemans Dag van de wetenschap in de T2-campus Genk. Programmeer een parcourtje met een robot.
11 Dag van de wetenschap in de T2-campus Genk. Demonteer en bouw je eigen elektrisch apparaat.
Mine Dalemans Dag van de wetenschap in de T2-campus Genk. Demonteer en bouw je eigen elektrisch apparaat.
11 Dag van de wetenschap in de T2-campus Genk. Maak een bouwwerk met houten stokjes.
Mine Dalemans Dag van de wetenschap in de T2-campus Genk. Maak een bouwwerk met houten stokjes.
11 Dag van de wetenschap in de T2-campus Genk. Hoe is het om vanop hoogte te werken.
Mine Dalemans Dag van de wetenschap in de T2-campus Genk. Hoe is het om vanop hoogte te werken.
11 Dag van de wetenschap in de T2-campus Genk. Demonteer en bouw je eigen elektrisch apparaat.
Mine Dalemans Dag van de wetenschap in de T2-campus Genk. Demonteer en bouw je eigen elektrisch apparaat.
11 Dag van de wetenschap in de T2-campus Genk.
Mine Dalemans Dag van de wetenschap in de T2-campus Genk.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer