4 Freestyle voetballer Abel Bazouz.
Mine Dalemans Freestyle voetballer Abel Bazouz.

Exclusief voor abonnees

Abel (19) maakt furore op Instagram als freestyler: “Ik ben ervan overtuigd dat ik Lukaku door de benen speel”

De 19-jarige Abel Bazouz uit Genk maakt furore op Instagram en zet de populaire app TikTok in lichterlaaie met zijn filmpjes waarin hij zijn kunstjes toont als freestyle voetballer. “Ooit speelde ik rechts vooraan in een echt voetbalteam. Maar eerlijk? Ik gaf de bal nooit af, tot ergernis van mijn ploegmaten. Voor mij was het voetbalveld één groot podium. Eigenlijk ben ik een geboren entertainer en als freestyle voetballer leef ik me volledig uit. Je spot mij dan ook zelden of nooit zonder voetbal.”

Daar waar Abel voor de zomer nog elke middag de hoofdact was op de speelplaats van het Atlas College heeft hij er nu net zijn eerste week Communicatiemanagement aan Hogeschool PXL opzitten. “Maar ik heb mijn kunstje daar toch nog maar niet getoond”, lacht het jonge talent. “Ik zal ook nooit zomaar ongevraagd de show stelen. Freestyle is voor mij dan ook veel meer dan louter entertainment. Het is een kunstvorm. Zoals breakdance bijvoorbeeld. Het vergt vooral héél erg veel oefening en training om al die trucs onder de knie te krijgen.”

Is het dan wel een echte sport?

“Uiteraard. Tijdens wedstrijden beoordeelt de jury je vooral op behendigheid, creativiteit, choreografie, show en amusement. Is wat je doet bijvoorbeeld origineel en correct uitgevoerd? Eigenlijk komt het aan op trucs die je met een bal kunt uithalen, je mag alleen je handen niet gebruiken. Freestyle voetbal begon ooit als de kunst om een bal in de lucht te houden, met hoofd, knie of voet maar groeide uit tot een regelrechte hype met acrobatische trekjes.”

Je hebt 24% van dit artikel gelezen

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Abel Bazouz

    Top kerel

Lees meer