De mensen fietsen als het ware door de vijver heen. Het water stroomt ter hoogte van hun gezicht.
Foto Borgerhoff De mensen fietsen als het ware door de vijver heen. Het water stroomt ter hoogte van hun gezicht.

Fietspad split vijver Bokrijk in twee

BINNENKORT KUNNEN FIETSERS OOK GROTTEN VAN KANNE DOORKRUISEN

In Bokrijk kan je voortaan door het water fietsen. Een fietspad van 212 meter lang en drie meter breed, dat dwars door een van de vijvers loopt, werd gisteren voorgesteld. "Het water stroomt op ooghoogte van de fietsers. Ze kunnen het zien, ruiken en aanraken", zegt gedeputeerde voor toerisme Igor Philtjens.

Het originele fietspad snijdt de vijver, van drie hectare groot en 25 miljoen liter water, letterlijk in twee. Aan weerszijden van het pad is er een stevige betonnen wand om het water van de vijver tegen te houden. "We fietsen onder de waterspiegel, terwijl het water ons bijna aan de lippen staat", lachen de eerste mensen, die het fietspad uitprobeerden.


"Het is de kers op de taart van het Limburgse fietsroutenetwerk dat al twintig jaar bestaat", zegt gedeputeerde voor toerisme Igor Philtjens, die ook voorzitter is van Toerisme Limburg en Bokrijk.

Fietsprovincie

"We zijn koploper als fietsprovincie en dat willen we blijven. Het pad nodigt uit om Limburg met de fiets te komen ontdekken. Met dit initiatief geven we het fietstoerisme een extra boost, mede met financiële steun van SALK. Dankzij het pad ontsluiten we bovendien De Weyers, een gebied van 1.001 vijvers in en rond het domein van Bokrijk. We herwaarderen het vijverlandschap en hebben het nieuwe bos- en landschapsbeheersplan van Bokrijk sneller uitgevoerd", aldus Philtjens.

Foto's delen

Tegen het einde van het jaar moet er onder meer ook een gelijkaardig fietspad door de grotten van Kanne lopen. Aan de realisatie van de opmerkelijke fietspaden hangt een prijskaartje van zo'n 1,7 miljoen euro vast. "Goed 600.000 euro daarvan gaat naar het fietspad door het water", weet Philtjens te vertellen. " Met de hashtag #FDHW roept Toerisme Limburg fietstoeristen op om foto's van hun ervaring te delen op sociale media.

Lees meer