2 In de Stalenstraat zullen binnenkort camera's met microfoons hangen in de strijd tegen straatlawaai.
Mine Dalemans In de Stalenstraat zullen binnenkort camera's met microfoons hangen in de strijd tegen straatlawaai.

Genk installeert micro’s om geluidsoverlast van racende auto’s aan te pakken

Stad Genk pakt straatracers en loeiharde motoren aan die geluidsoverlast veroorzaken. Het bestuur start  dit najaar namelijk met een proefproject in de Stalenstraat. Opvallend: er worden camera’s opgehangen, waaraan een microfoon is bevestigd. Op die manier moet de identificatie van de voertuigen nog vlotter verlopen.

Dat sommige Genkenaren wakker liggen van straatracers blijkt ook op de Facebookgroep ‘Ge zijt van Genk als ge...’. Daar deed Katrien Houben haar beklag. “Ik word gek van het nachtlawaai en voorbij racende auto’s op de Bochtlaan en Evence Coppéelaan. Dit is echt niet meer normaal.” Er kwamen maar liefst 410 reacties op haar post van “het klinkt letterlijk als knallende geweren” tot “ze vliegen er over de weg”.

(Lees verder onder de foto)

2 Er rijden veel quads en sportwagens voorbij.
Mine Dalemans Er rijden veel quads en sportwagens voorbij.

Proefproject

Burgemeester Wim Dries (CD&V) erkent het probleem. “Wanneer we de stadsmonitor bekijken, blijkt lawaai van verkeer één van de topics die bovenaan staat in Genk. Het gaat dan niet enkel over straatracers, maar ook over motors en wagens die hard optrekken, het geluid van quads en sportuitlaten. Vooral in de Bochtlaan, de Evence Coppéelaan, de Stalenstraat, de Europalaan en de Weg naar As veroorzaakt het straatlawaai elke zomer overlast.”

“Ieder jaar opnieuw starten we campagnes op met de politie.” Maar nu gaat de stad nog een stapje verder. “We hebben al camera’s in het centrum waar we gebruik van kunnen maken, en willen er nog meer plaatsen in de Stalenstraat. Daar zullen we dan ook microfoons aan koppelen om het lawaai vast te leggen.” Op basis van de nummerplaatherkenning en het geluid kan men zo te weten komen om welk exact voertuig het precies gaat. 

“Het gaat in dit geval om een proefproject. Als het goed werkt, zal het ook nog in andere straten worden uitgerold”, besluit Dries.

Lees meer