3 Ronny Van Geneugden, ex- voetballer van Racing Genk en nu trainer van de nationale voetbalploeg van Malawi (Afrika), zamelt sportkleding in voor de kinderen in één van de armste landen van Afrika.
Ronny Van Geneugden Ronny Van Geneugden, ex- voetballer van Racing Genk en nu trainer van de nationale voetbalploeg van Malawi (Afrika), zamelt sportkleding in voor de kinderen in één van de armste landen van Afrika.

Genkenaar en coach nationale ploeg Malawi
Ronny Van Geneugden zamelt sportkleding in: “Al zo’n 3.000 kinderen gelukkig gemaakt”

Met hulp van de sportdienst van Genk en enkele clubs en vrienden, kon Genkenaar Ronny Van Geneugden al 3.000 kinderen in Malawi blij maken met tweedehands sportkledij. “Ze houden van voetbal, maar moeten oefenen met maar één schoen of op blote voeten”, vertelt Ronny, die intussen de nationale ploeg coacht.

Ronny Van Geneugden, ex-voetballer bij en trainer van onder andere Racing Genk, is na een stage met The Flames die plaatsvond in Genk terug in Malawi. Hij is er al twee jaar coach van de nationale ploeg. Op sportief vlak heeft hij er al veel gerealiseerd. Malawi is één van de armste landen van Afrika, maar ook één van de meest voetbalgekke. De omstandigheden waarin kinderen voetballen zijn middeleeuws. Ronny en z’n vrouw Veerle Vandekerckhove beslisten daarom om na hun rondreis voetbalschoenen, ballen, truitjes en andere benodigdheden in te zamelen voor hen.

Succes

Ronny deed hiervoor een beroep op de stad en de sportdienst van Genk, vrienden, oud-voetballers, clubs waar hij gespeeld en getraind heeft en Jef Gielkens (oud-directeur van het technisch instituut Sint- Lodewijk waar Ronny naar school ging) om voetbaluitrustingen bij elkaar te krijgen. Met succes, zo blijkt! “In een jaar tijd konden we met nog goed bruikbare tweedehands sportkledij 3.000 kinderen helpen”, laat Ronny weten. “Recent is nog een container verscheept naar Malawi met zo’n 500 voetbalschoenen, bij de 400 ballen en honderden truitjes, broeken, kousen en scheenlappen. Hiermee kunnen we bijkomend 500 kinderen blij maken.”

Noodzakelijk

De uitrustingen zijn absoluut nodig, vindt Ronny. “Als ik bij de jeugdverenigingen (lees, clubs) langsga, stel ik vast dat een kind een blauwe kous draagt, een tweede voetbalt met de andere kous. Velen spelen op blote voeten. Het gebeurt regelmatig dat ze slechts met één schoen op het veld staan ook.” Bovenop de inzamelactie die blijft lopen,  is Ronny erin geslaagd om met het project Route 2030 van de Vlaamse Regering en de Belgische Voetbalbond drie jaar lang 65.000 euro subsidie te bekomen. “Hiermee wordt ginder een kunstgrasveld aangelegd”, licht Ronny toe. “Verder bouwen we er kleedkamers met douches, keuken en klaslokalen rond. Niet enkel voetballen is voor de jeugd belangrijk, ook naar school gaan. Met de bouw combineren we beiden”, vervolgt Ronny.

Sporen 

Twee jaar leven en werken in Malawi laat z’n sporen na? “Ik zie dat de kinderen die in miserabele omstandigheden moeten leven, blijven lachen en plezier maken. Ze zijn met echt weinig tevreden”, getuigt Ronny.  “Wat ik hier meemaak, is leerrijk. De armoede laten mij en Veerle niet koud. In het begin gaven we uit eigen zak geld aan bedelende kinderen. Maar dat kunnen we niet blijven doen. Wel ondersteunen we sinds we hier zijn  vier families op financieel vlak. We geven hen de kans aan de mannen om een opleiding te volgen zodat ze een betere toekomst voor zichzelf en hun families hebben.” Nog bruikbare voetbalkleding en voetbalschoenen kunnen binnengebracht worden bij de technische school Sint- Lodewijk (nu opgenomen in het Atlascollege) op de Mosselerlaan in Genk.

3 Met The Flames was Ronny Van Geneugden twee weken op stage bij Racing Genk.
Ronny Van Geneugden Met The Flames was Ronny Van Geneugden twee weken op stage bij Racing Genk.
3 Ronny Van Geneugden, trainer van de nationale voetbalploeg van het Afrikaanse land Malawi, hier bij z’n spelers.
Ronny Van Geneugden Ronny Van Geneugden, trainer van de nationale voetbalploeg van het Afrikaanse land Malawi, hier bij z’n spelers.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer