4 Nancy Vermeulen van Space Training Academy in de Cosmodrome in Genk.
Mine Dalemans Nancy Vermeulen van Space Training Academy in de Cosmodrome in Genk.

Genkse Cosmodrome stoomt ruimtereizigers klaar: “Dit zijn geen toeristen, dit zijn pioniers”

Potentiële ruimtevaarders kunnen hun eerste stap richting kosmos vanaf vandaag zetten in Kattevennen. Wetenschapper en piloot Nancy Vermeulen zal kandidaat-ruimtereizigers klaarstomen voor commerciële ruimtevluchten in de Cosmodrome van Genk. “Maar ik noem de kandidaten geen toeristen, deze mensen zijn pioniers.”

Afgelopen weekend werd de vijftigste verjaardag van de eerste maanlanding wereldwijd herdacht. “Maar helaas heeft de mens sindsdien niet de vorderingen gemaakt waar ik als kind van droomde.” Als klein meisje dacht Nancy Vermeulen namelijk maar aan één ding: astronaut worden. Hoewel heel haar leven in het teken stond van die droom richting het universum, slaagde Vermeulen er niet in een felbegeerd zitje als astronaut te bemachtigen. “De evolutie van de ruimtevaart gaat erg traag. Maar door het organiseren van commerciële vluchten zal er ongetwijfeld een acceleratie in werking treden. Het proces zal eindelijk in een stroomversnelling komen. Vergelijk het met het ontstaan van de commerciële luchtvaart die de wereldeconomie destijds op zijn grondvesten deed daveren.”

Prestigieus programma

Voor we iemand op het verkeerde been zetten: de Cosmodrome wordt niet verbouwd tot fysiek trainingscentrum, laat staan tot gigantisch ruimtestation. Geïnteresseerden kunnen er wél de eerste module van het prestigieuze programma doorlopen. Deelnemers zullen kennis maken met Vermeulen en haar knowhow en ervaring. Je kan er meedoen aan een interactieve workshop, de 360° show ‘Mars 1001', een demo van de lancering van een waterraket en een gesimuleerde expeditie op Mars, waar je ontdekt wat voor uitdagingen je als astronaut zoal te wachten staan. Volgens schepen en voorzitter van de organisatie Toon Vandeurzen is dit de uitgelezen kans om de troeven van de Cosmodrome wat betreft ruimtevaarttraining te verbreden en te verdiepen. “Mevrouw Vermeulen wil mensen dichter bij de ruimte brengen, iets dat we in Genk al jaren doen met ons uitgebreide aanbod in Kattevennen. Ik kan Genkenaren en andere geïnteresseerden alleen maar aanraden om hier deze zomer eens een kijkje te nemen." 

4 Genkse schepen van toerisme Toon Vandeurzen zet het zomerprogramma van de Cosmodrome in de kijker.
Mine Dalemans Genkse schepen van toerisme Toon Vandeurzen zet het zomerprogramma van de Cosmodrome in de kijker.

Kostenplaatje nog niet bekend

Wanneer de volgende opleidingsmomenten plaatsvinden, is nog niet duidelijk. Naar het kostenplaatje van de opleiding vragen, blijkt ook nog te vroeg. Maar wie alle modules wil doorlopen, zal ongetwijfeld diep in zijn buidel moeten tasten. Het vervolg van de privé-astronautentraining bestaat uit een fysiek trainingsprogramma in Schiphol, in samenwerking met de Technische Universiteit Delft, waar de ‘ruimtesprong’ door middel van een paraboolvlucht gesimuleerd wordt. Volgens Vermeulen zijn deelnemers geenszins geprivilegieerde toeristen, ze noemt de kandidaat-ruimtevaarders stuk voor stuk pioniers. “Het gaat om ambitieuze mensen die een verschil kunnen maken in de wereld.”

4 Nancy Vermeulen.
Mine Dalemans Nancy Vermeulen.
4 Nancy Vermeulen.
Mine Dalemans Nancy Vermeulen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer