2 De Wellness Kliniek in Genk
Borgerhoff De Wellness Kliniek in Genk

Hoofdchirurg van Genkse Wellness Kliniek veroordeeld tot zes maanden cel na dood patiënte, CEO en kliniek vrijgesproken

Hoofdchirurg D. van de Wellness Kliniek in Genk is veroordeeld tot een celstraf van zes maanden met uitstel nadat zijn patiënte Mildred Rowsell (44) in 2011 overleed na een buikwandoperatie. Het slachtoffer kreeg niet de juiste nazorg en werd te laat overgebracht naar een regulier ziekenhuis, waar ze overleed. De verpleegkundige die Rowsell na de operatie opvolgde en de hulpdiensten te laat verwittigde, kreeg ook een celstraf van vier maanden met uitstel. CEO Marly-Ann S., de ex van de bekende plastische chirurg Jeff Hoeyberghs, en de Wellness Kliniek zelf werden vrijgesproken.

Chirurg D. uit Maaseik ontkende zelf voor de strafrechter dat hij iets fout had gedaan. De operatie was volgens hem vlot verlopen. Dat de patiënte nadien een bloeding kreeg en de verpleegkundige uren na de operatie afwijkende polswaarden en een lage bloeddruk bleef noteren, was volgens hem ook niet alarmerend. Toen het slachtoffer op aandringen van haar man ‘s nachts in comateuze toestand werd overgebracht naar het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk, haalde men tijdens een spoedoperatie vier kilo bloedklonters uit de operatiewonde. Mildred kon niet meer gered worden.

2 Slachtoffer Mildred Rowsell uit Canada. Zij woonde destijds net over de grens in Duitsland, waar haar man voor de NAVO werkte.
Photo News Slachtoffer Mildred Rowsell uit Canada. Zij woonde destijds net over de grens in Duitsland, waar haar man voor de NAVO werkte.

Beoordelingsfout

Volgens de rechtbank maakte chirurg D. wel degelijk een beoordelingsfout. “De ganse namiddag en avond was de pols van de patiënte versneld. Haar bloeddruk was abnormaal laag en het slachtoffer had diarree. Ondanks al deze onrustwekkende elementen maakte beklaagde zich op geen enkel ogenblik de bedenking dat de patiënte zich in een shock bevond ten gevolge van een inwendige bloeding, minstens nam hij hiertoe niet de gepaste maatregelen. In plaats daarvan ging hij naar huis, liet hij de patiënte achter bij de nachtverpleegster en was hij telefonisch niet onmiddellijk bereikbaar”, luidde het vonnis. Ook de nachtverpleegster hoorde volgens de rechtbank te weten dat de toestand van het slachtoffer al zeer lang kritiek was en verwittigde te laat de hulpdiensten.

De rechtbank heeft geoordeeld dat zowel de chirurg als de verpleegkundige een fout hebben gemaakt. Dat is voor de familie van het slachtoffer zeer belangrijk

Katrien Raymaekers, advocaat van de familie van Mildred Rowsell

“De rechtbank heeft ons gevolgd en heeft geoordeeld dat zowel de chirurg als de verpleegkundige wel degelijk een fout hebben gemaakt,” benadrukt Katrien Raymaekers, de advocaat van de familie van het slachtoffer. “Dat is na al die jaren zeer belangrijk voor de familie van Mildred.”

Vrijspraak

Een andere chirurg van de Wellness Kliniek, die terechtstond omdat een patiënte tijdens een borstvergroting mogelijk een hartstilstand kreeg, waarna de operatie toch werd voortgezet en een tweede verpleegkundige riskeerden samen met CEO Marly-Ann S. en de Wellness kliniek zelf ook een veroordeling omdat ze anesthesie toedienden terwijl ze daar niet medisch voor bevoegd waren. Alle partijen kregen daarvoor de vrijspraak. De symbolische schadevergoeding die de Belgische Vereniging voor Anesthesie en Reanimatie had gevorderd, werd afgewezen.

“De rechtbank is van oordeel dat de Wellness Kliniek geen enkele fout heeft gemaakt. De burgerlijke partij sprak op het proces over vooroorlogse toestanden in de kliniek, maar dat is dus zeker niet het geval,” benadrukte raadsman Philippe Daeninck van de Wellness Kliniek na de uitspraak. Ook Jan Swennen, advocaat van CEO Marly-Ann S. was tevreden. “De uitspraak toont aan dat de Wellness Kliniek wel degelijk goed werk levert en dat er dus geen sprake is van de negatieve sfeer die er tijdens dit proces rond de Wellness Kliniek werd opgehangen.”

Schadevergoeding

De familie van de overleden patiënte Mildred Rowsell had een schadevergoeding van 250.000 euro gevraagd.  Omdat er bijkomend nog bewijsstukken moeten voorgelegd worden aan de rechtbank, zal dit deel van de zaak op 12 december verder behandeld worden. Eerder had Robert Starkes, de broer van Mildred, al meegegeven dat voor hem het geld niet het belangrijkste is. “Wij willen vooral dat geen enkele familie dit nog moet meemaken.”

Lees meer