Genk heeft een brochure gemaakt rond de 17 Sustainable Development Goals van de VN.
rv Genk heeft een brochure gemaakt rond de 17 Sustainable Development Goals van de VN.

Jeugdverenigingen gaan SDG-uitdagingen aan

Een brochure met zeventien uitdagingen valt deze week in de bus van alle Genkse speelplein- en welzijnswerkingen en jeugdverenigingen. De zogenaamde Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties doelen erop om van onze planeet een gezondere plek te maken tegen 2030.

“Het is belangrijk dat kinderen weten dat ze ook een steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld”, vindt Anniek Nagels (CD&V), schepen voor Talentontwikkeling, Samenleven en Cultuur. “Daarom willen wij hen aan de hand van deze brochure op een laagdrempelige manier laten kennismaken met de werelddoelen en hen laten nadenken over oplossingen.”

De brochure ‘Samen naar 2030’, die de stad heeft gemaakt in samenwerking met vzw DJAPO, bevat tal van kant-en-klare acties en spelletjes die begeleiders met hun leden kunnen ondernemen. Elke vereniging kiest natuurlijk zelf welke en hoeveel uitdagingen ze precies aangaan.

Waardebon 

Wat ze zoal kunnen verwachten? “Maak je eigen boekenruilkast of organiseer een speelgoedruilbeurs”, haalt Nagels als voorbeelden aan. “Elke vereniging die er drie uitvoert, ontvangt als beloning een waardebon van de Wereldwinkel.”

De uitdagingen vormen een alternatief voor ‘Blik op de Wereld’. Het project, waarin klassen gedurende één dag aan de slag gaan met een mondiaal thema, kon dit jaar niet plaatsvinden omwille van de coronacrisis.

Lees meer