Rafaël Bouzar werkt aan het portret van Luana op een van de brugpijlers van de Westerring.
Foto Borgerhoff Rafaël Bouzar werkt aan het portret van Luana op een van de brugpijlers van de Westerring.

Kunstenaar maakt graffitiportret van vermoorde Luana (25)

Kunstenaar Rafaël Bouzar (37) uit Houthalen-Helchteren heeft een portet in graffiti gemaakt van Luana (25), die begin deze maand op straat in Genk vermoord werd. "Ik doe het uit eerbetoon voor Luana die ik goed gekend heb", zegt de kunstenaar.

De jonge moeder met één kindje werd begin van de maand niet ver van haar woonplaats op de Dieplaan dichtbij het centrum van Genk op een laffe manier aangevallen door haar ex-vriend en diens nieuwe vriendin. "Een drama", aldus Rafaël Bouzar die de begeleider was van Luana toen ze in het buurthuis in Houthalen kwam en daar zelfs enige tijd heeft gepoetst.


Het werk staat in de Grotestraat op één van de pijlers van de brug over de Westerring. Het portret toont Luana zoals ze is. "Ze was goedlachs maar ook een vrijgevochten vrouw." In de vroege namiddag kwamen enkele vriendinnen samen aan het kunstwerk. Ze lieten brandende kaarsjes achter.


Ook de vader van Luana kwam poolshoogte nemen. "Niet één keer, maar meermaals heeft hij merci tegen me gezegd", vertelt Bouzar. "De man was aangedaan toen hij opnieuw oog in oog stond met z'n dochter. Hij vroeg wat ik er voor moest hebben maar ik heb Luana gratis geportretteerd. Ik wil Luano herinneren als een opgewekte vriendin."

Cesa

Rafaël of Cesa - zijn naam als grafittikunstenaar - was een kleine zes uur zoet om aan de hand van een foto van Luana haar portret op de pijler van de brug te spuiten. Naast haar portret bracht hij ruwe elementen aan. "Ze laten zien dat het leven van Luana niet altijd rozengeur en maneschijn was. Er waren veel ups en downs in haar leven en die geef ik in warrige beelden weer." (LXB/MMM)

Lees meer