4 Baddy ging voor het ongeval graag wandelen met Jonna.
Xavier Lenaers Baddy ging voor het ongeval graag wandelen met Jonna.

Labrador zwaar toegetakeld door andere honden

BLINDENGELEIDEHOND KAN GEEN SLECHTZIENDEN MEER ASSISTEREN NA AANVAL

Jonna, een drie jaar oude labrador van de blindengeleidehondenschool in Genk, is zwaargewond nadat ze werd aangevallen door twee loslopende honden. "Over heel haar lijf zijn bijtwonden te zien", zegt Raf Truyers van de school. "Ze heeft een huidtransplantatie nodig en zal waarschijnlijk nooit meer slechtzienden kunnen begeleiden."

Jonna is de hond van Baddy Lauwereys, een slechtziende vrouw uit Schilde. Het is ook in die Antwerpse gemeente dat het dier vorige week werd aangevallen door twee andere honden. Jonna was er zo slecht aan toe dat ze in levensgevaar naar de dierenkliniek moest worden gebracht. "De burgemeester van Schilde liet een van de twee aanvallende honden in beslag nemen. De andere hond, die gewond raakte toen een agent op hem schoot, is nog niet teruggevonden", aldus Baddy. De feiten raakten gisteren pas bekend.

4 Vooral aan de poten raakte Jonna zwaargewond.
Xavier Lenaers Vooral aan de poten raakte Jonna zwaargewond.

Opleiding van 20.000 euro

Jonna werd twee jaar lang opgeleid in de blindengeleidehondenschool in Genk, een opleiding die maar liefst 20.000 euro kostte. Die investering is nu waarschijnlijk helemaal teniet gedaan. "De wonden die gehecht moesten worden, waren erg diep", zegt Raf Truyers. Hij is voorzitter van de vzw Blindegeleide Hondenschool Genk en ook zelf slechtziend. "Vooral haar poten zijn er erg aan toe. Jonna is nu buiten levensgevaar, maar zal allicht nooit meer een blinde of slechtziende veilig kunnen begeleiden op straat, op de bus of in de winkel." Voor Raf Truyers zijn de feiten ernstig genoeg om klacht in te dienen tegen de eigenaar van de honden. Het zou niet de eerste keer zijn dat zijn honden ontsnapt waren. Gisteren moest Jonna bovendien voor een check-up terug naar de dierenkliniek, en de uitslag van de dierenarts was geen opsteker. "Integendeel", zucht Raf. "De verwondingen zijn nog erger geworden. Door de bijtwonden zal de huid van Jonna afsterven. Ze zal een huidtransplantatie moeten ondergaan en zeker een maand moeten revalideren."


"Instructeurs hebben Jonna twee jaar lang opgeleid. Dat kostte 20.000 euro. Dat bedrag willen we, samen met de andere kosten om Jonna weer te genezen, terugvorderen van de eigenaar van de honden die haar hebben toegetakeld. De huidtransplantatie alleen kost al 5.000 euro", aldus Truyers.

4 Jonna voor het ongeval.
Xavier Lenaers Jonna voor het ongeval.

Gevaar voor zichzelf

Hoewel de hond toegewezen wordt aan een slechtziende, blijft het dier eigendom van de blindengeleidehondenschool. Of Jonna nog terug kan gaan naar haar baasje, is nog niet zeker. "Dat is een groot vraagteken. Jonna heeft een trauma opgelopen en kan in haar huidige toestand een gevaar vormen, zowel voor zichzelf als voor de slechtziende. Niemand weet hoe ze na het incident reageert. Wordt Jonna agressief of raakt ze overmand door angst?"


Dat Jonna in de lappenmand ligt, is niet enkel een trauma voor de hond. Ook bij haar baasje Baddy laat het incident diepe sporen na. "Ze was mijn steun en toeverlaat, maar nu dreig ik haar kwijt te raken", zegt ze. "Ik durf niet meer op straat komen, laat staan gaan wandelen met een hond. De angst zit er goed in." Ook Baddy heeft bij de politie klacht ingediend tegen de eigenaar van de agressieve honden. "Hij zal zich voor onopzettelijke slagen en verwondingen moeten verantwoorden."

4 Raf Truyers.
bob moors Raf Truyers.

Lees meer