De club werd gisteren boven de doopvont gehouden.
Foto Mine Dalemans De club werd gisteren boven de doopvont gehouden.

Ladies Genk aan top van vrouwenvoetbal

NIEUWE DAMESVOETBALPLOEG MAG TRAINEN OP TERREINEN VAN TURKSE RANGERS

Topvoetbal voor dames krijgt sinds gisteren voor het eerst een plaats op Genkse bodem. Ladies Genk, zo heet de club, werd gisteren in de foyer van het stadhuis boven de doopvont gehouden. Samen met nog zeven andere ploegen treedt Ladies Genk straks aan in de Super League, de hoogste afdeling in het nationale vrouwenvoetbal.

"We hadden bij Racing Genk aangeklopt maar de club vond de tijd nog niet rijp om met damesvoetbal te starten", zegt Betty Van Proeyen, de verantwoordelijke van Ladies Genk. Het stadsbestuur van Genk zag zo de kans om met vrouwenvoetbal op hoog niveau uit te pakken. De stad klopte aan bij Turkse Rangers, een van oorsprong Turkse voetbalvereniging, die sinds zijn ontstaan een multi-culturele club is en blijft. "We staan open voor samenwerking. Dat hoort bij de visie van onze club", zegt Sami Pusat, bestuurdslid van Turkse Rangers.

Investeren

Ladies Genk zal trainen en matchen spelen op het terrein van de Turkse Rangers. "We gaan extra investeren om de dames die hier komen voetballen de nodige faciliteiten te geven. Zo stellen we de kleedkamers onder de tribune aan de overkant van ons hoofdveld open voor de dames. We zorgen voor aparte toiletten. En de feestzaal kunnen ze gebruiken als kantine zodat Ladies Genk ook eigen inkomsten kan hebben", vervolgt hij.

Diversiteit

De reactie bij de achterban van Turkse Rangers met de komst van een club voor dames was positief. "We kregen heel wat vragen over praktische zaken", zegt Cabbar Alkan, voorzitter van Turkse Rangers op. "Waar komen de dames binnen? Waar moeten ze zich omkleden? Waar kunnen ze zich douchen? Maar het stelt geen probleem gezien onze accommodatie groot genoeg is. Bovendien staat diversiteit hoog in het vaandel van onze club."


"We geven niet enkel onze morele steun aan Ladies Genk", reageert Ali Caglar, schepen van Sport in Genk. "We komen ook financieel tussen. Genk is een sportstad. We hadden geen vrouwenploeg op het hoogste niveau in de nationale competitie. Met Ladies Genk ontstaan kansen om meer meisjes uit de regio Genk te laten voetballen. Momenteel voetballen al 126 meisjes en vrouwen bij Genkse clubs in lagere afdelingen. Nu krijgen we er plots tachtig spelers bij die het vrouwenvoetbal naar een hoger niveau gaan tillen", aldus de schepen.

Meerwaarde

Ladies Genk komt niet uit het niets. Eerst was er DV Lanaken die met DV Zonhoven opging in DVL Zonhoven die nu verhuist naar Genk. "Dat we bij de Turkse Rangers mogen spelen, betekent een meerwaarde voor een multiculturele stad als Genk", zegt Van Proeyen. "Het kan onze grote groep van vriendinnen van andere origine ook stimuleren om een uitlaatklep te vinden in de sport, eventueel op lager niveau maar ook op topniveau om hun dromen waar te maken. Voetbal zien we als een hefboom in de emancipatie en het versterken van meisjes en vrouwen uit de regio Genk."

Lees meer