Man opgesloten in hondenbench en geslagen met ketting

F. (27) uit Maasmechelen riskeert samen met kompaan S. (36) uit Genk vier jaar cel, omdat ze een 26-jarige man folterden, met een hondenketting sloegen, in een hondenbench opsloten en met de dood bedreigden, omdat ze hem verdachten van een inbraak. "Hij noemde het slachtoffer zijn slaaf. Ik ga mij eens goed uitleven op u, was de boodschap," beschreef de openbare aanklager.

Op 14 juni 2015 wilde slachtoffer M. om zes uur s'ochtends een vriend afzetten aan een woning in Maasmechelen. Daar merkte F. de heren op. "Ik dacht dat ze wilden inbreken," gaf F. (27) toe. Toen de twintiger met zijn auto wegreed, achtervolgde F. hem, reed hem klem en nam hem mee naar zijn woning, nadat hij eerst enkele vrienden had opgepikt op café. "In de hal sloegen ze het slachtoffer al met een hondenketting", beschreef de aanklager. "Daarna staken ze hem in een hondenkooi. Een van de beklaagden greep een deodorant en spoot in zijn richting terwijl hij met een aansteker zwaaide." M. incasseerde heel wat klappen en schoppen, tot hij het bewustzijn verloor. Om hem terug bij zijn positieven te brengen haalden ze wat suiker, of wat van het wit poeder 'mdma' zoals het slachtoffer zelf het zich herinnerde. Nadien kreeg M. ook nog een revolver in de keel gepropt, zo diep dat hij ervan kokhalsde.

Slaapstoornissen

De vier beklaagden hielden zelf vol dat ze enkel slagen uitdeelden omdat ze te veel gedronken hadden. Maar de aanklager sprak dat tegen. "Alles wat het slachtoffer verklaard heeft klopt, met wat teruggevonden werd tijdens de huiszoeking: de ketting, de bench, de bloedvlekken op de zetel, de fles deo op de vloer." De advocaat van het slachtoffer vorderde een schadevergoeding van 10.000 euro voor zijn cliënt, die vooral psychisch getraumatiseerd werd. "Nu twee jaar na de feiten heeft hij nog steeds nachtmerries en slaapstoornissen. Hij durft niet alleen naar buiten te komen en vreest nog steeds represailles." De verdediging vroeg om de foltering te herkwalificeren naar de minder zware tenlastelegging 'mensonterende behandeling'. Ze vroegen werkstraffen of straffen met uitstel op te leggen. Hoofdbeklaagde F. (27) riskeert bijkomend nog 14 maanden cel voor een wietplantage van 160 planten die in de kelder van zijn woning in Maasmechelen werd aangetroffen. Vonnis volgt op 27 maart. (VCT)

Lees meer