2 Het projectiescherm en de geluidsinstallatie van de 360°-filmzaal van de Cosmodrome in Genk is vernieuwd.
Mine Dalemans Het projectiescherm en de geluidsinstallatie van de 360°-filmzaal van de Cosmodrome in Genk is vernieuwd.

Nieuw projectiesysteem in Cosmodrome moet zorgen voor haarscherpe beelden

De 360°-filmzaal van de Cosmodrome in Kattevennen is voorzien van nieuw filmapparatuur. Zo zijn de sterrenkundige beelden, documentaires en films voortaan te bekijken in 4K UHD-kwaliteit. “We rekenen erop hiermee herhaalbezoek te stimuleren, zowel van gezinnen als van scholen”, klinkt het.

Op het eerste gezicht lijkt de filmzaal van de Cosmodrome geen haar veranderd te zijn. Toch heeft de 250 m² grote koepel een nieuw ‘Full Dome’-projectiesysteem gekregen, met onder meer GOTO-lenzen uit Japan. Daar kunnen niet enkel sterrenkundige projecties vertoond worden, maar ook documentaires, animatiefilms en liveshows.

De mogelijkheden op vlak van educatie breiden eveneens uit. “Leerlingen kunnen hier op een interactieve manier bijleren, bijvoorbeeld aan de hand van 3D-beelden”, zegt schepen van Jeugd en Toerisme Toon Vandeurzen (CD&V).

Positie versterken

De vernieuwing van het projectiesysteem heeft een kostenplaatje van 300.000 euro en kadert in een reeks investeringen die de positie van de bezoekerssite nog moet versterken. “Kattevennen ontvangt jaarlijks zo’n 110.000 mensen. De aanwezigheid van de Cosmodrome speelt daarin een grote rol. De vernieuwing van de filmzaal verstevigt de marktpositie. We rekenen erop hiermee herhaalbezoek te stimuleren, zowel van gezinnen als van scholen.”

Dit najaar wordt er nog een zogenaamde ‘Stokkemanroute’ uitgestippeld, zal de borstelbaan met bijhorende uitkijktoren opgeleverd worden en staat de vernieuwing van de parking op de planning. “Het is onze ambitie om de site zo uit te bouwen dat een bezoek aan Kattevennen een daguitstap zou kunnen zijn”, besluit de schepen.

2 Het gaat om een investering van 300.000 euro.
Mine Dalemans Het gaat om een investering van 300.000 euro.

Lees meer