5 Marko Kleijn, het gezicht van de acie van de gele hesjes, ontmoet burgemeester Wim Dries op het stadsplein.
Mine Dalemans Marko Kleijn, het gezicht van de acie van de gele hesjes, ontmoet burgemeester Wim Dries op het stadsplein.

Vreedzame start gele hesjesbeweging
kent met 30 betogers magere opkomst

“Ze zijn de prijsstijgingen van diesel spuugzat”

Goed 30 Genkenaren met gele hesjes daagden gisteren op in de binnenstad om te protesteren tegen de (te) hoge prijs van diesel. Ze reageerden op de oproep van Marko Kleijn (47), een ingeweken Genkenaar uit Amsterdam, in de Facebookgroep “Leg Vlaanderen plat”. Hij gaf het startschot van de gele hesjesbeweging in Limburg. Toch een magere opkomst? “Ik zou al tevreden zijn geweest als 20 mensen aan de actie meededen, 10 meer zijn komen opdagen”, stelde Kleijn, die zich opwerpt als de woordvoerder en het gezicht van de Gele Hesjes in de provincie Limburg. “Ik ben er eigenlijk ingerold, en ik laat de mensen niet in de steek.”

De actie kende een sereen en vreedzaam verloop. Er werden geen spandoeken mee gedragen, laat staan slogans geroepen. Hoewel Kleijn sprak van een apolitieke betoging, kon hij niet verhinderen dat leden van de extreem-rechtse groep Voorpost zich manifesteerden. “Op mijn vraag zijn ze niet met ons vreedzaam door de stad gaan wandelen”, vertelt Kleijn. Ze gingen ter hoogte van het drukke kruispunt op de Westerring flyers uitdelen aan de automobilisten. Ze hebben het verkeer niet gehinderd, de politie moest niet tussenbeide komen. “We zijn hier om de stem van mensen te laten horen en om gezien te worden”, bekende Mark Kleijn.

Frustraties

“De mensen zijn de prijsstijgingen van diesel en de kostelijke stroomfactuur zat”, zegt hij. Maar het gaat om meer dan dat, zo blijkt. Bij de 30 betogers waren ook verontruste en gefrustreerde burgers horen. “Ik heb 45 jaar gewerkt en ben met pensioen”, stelt Renaat Geusen (66). “Per maand heb ik 75 euro minder pensioen, en ik moet méér belastingen betalen. Gelukkig heb ik een cent gespaard.” Ook Lily Markic (72) en haar man Sooi Jamers (72) zijn niet tevreden met de gang van zaken. “De regering heeft een gat van miljarden in de begroting, en toch blijft de dieselprijs toenemen. Waarom moet de staat 21 procent BTW heffen op diesel, het is toch geen luxeproduct?”, vraagt het koppel zich af. “We zijn solidair met de mensen die lijden onder de te hoge dieselprijs en het leven dat alsmaar duurder wordt.”

Luisteren

De optocht door het centrum, die op de voet gevolgd werd door zo’n 15 journalisten, fotografen en cameramensen, eindigde op het stadsplein waar burgemeester Wim Dries hen tegemoet kwam. “Ik ben hier om te luisteren naar de mensen”, liet hij zich ontvallen. De mensen uiten hun frustraties over het dure leven.”

5 Lily Markic en haar man Sooi Jamers tonen zich solidair. Ze zijn niet tevreden over hoe het vandaag loopt in ons land.
Mine Dalemans Lily Markic en haar man Sooi Jamers tonen zich solidair. Ze zijn niet tevreden over hoe het vandaag loopt in ons land.
5 Zo’n 30 Gele Hesjes maken een vreedzame wandeling door de binnenstad om aandacht te vragen voor de grieven van de mensen: de te hoge dieselprijzen en het 
alsmaar duurdere leven.
Mine Dalemans Zo’n 30 Gele Hesjes maken een vreedzame wandeling door de binnenstad om aandacht te vragen voor de grieven van de mensen: de te hoge dieselprijzen en het alsmaar duurdere leven.
5 Organisator Marko Kleijn in discussie over het uitdelen van flyers door leden van het extreemrechtse Voorpost.
Mine Dalemans Organisator Marko Kleijn in discussie over het uitdelen van flyers door leden van het extreemrechtse Voorpost.
5 Discussie met man die bivakmuts wil dragen.
Mine Dalemans Discussie met man die bivakmuts wil dragen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer