Exclusief voor abonnees

Zuhal Demir (N-VA): “Erdogan infiltreert de Turkse gemeenschap hier moeiteloos, terwijl wij haast slapend toekijken”

Limburgse lijsttrekker voor de Kamer vindt dat traditionele partijen minder laks met integratieproblematiek moeten omspringen

Donderdag 2 mei, Vilvoorde. Daags na de feestdag overheerst een soort van maandaggevoel. Niet zo bij Zuhal Demir, fris en monter komt ze ons de hand schudden. Blauwe ogen priemen in de onze. Bij het uittikken van het interview frappeert mij één passage. Demir die hamert op het feit dat de overheid seksueel geweld ‘au serieux’ moet nemen. Opvallend: zij zegt dit voor de moord op Julie Van Espen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
3 Zuhal Demir (N-VA) trekt in Limburg de lijst voor de Kamer.
Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews Zuhal Demir (N-VA) trekt in Limburg de lijst voor de Kamer.

Hoe gaat het in Genk? Bent u al ingeburgerd?

“Uiteraard, ik ben ondertussen drie jaar terug, maar ook toen ik nog in Antwerpen woonde, kwam ik wel om de twee weken eens een bezoek brengen aan mijn ouders. Nu is het natuurlijk ook wel anders, omdat ik sinds 1 januari in de gemeenteraad zit. Het is heel plezant en boeiend. Uiteindelijk is er ook niet zo veel veranderd, vind ik.”

Stel u voor dat een kiezer een aantal jaar in het buitenland heeft gewoond, niets heeft gevolgd in de media en straks in het stemhokje staat, wat moet die weten over Zuhal Demir?

“Dat Zuhal tijdens haar twee jaar in de federale regering hard heeft gewerkt rond misbruik en seksueel geweld. Ik vind dat een heel belangrijk thema. Het is een goede zaak dat er nu zorgcentra zijn waar slachtoffers van seksueel geweld terechtkunnen. Jammer genoeg zitten we in een land waar het merendeel van die slachtoffers nog vrouwen zijn en eindelijk komen ze nu terecht in een huis waar alles te vinden is. Zij moeten nu niet meer eerst naar de politie, de dokter,... Alles zit onder één dak en het probleem wordt eindelijk au serieux genomen. Het is misschien wat te laat, maar ik ben er wel fier op. Nu zijn er zorgcentra in drie steden, maar ik wil er in elke provincie één. In het stemhokje mogen ze daar aan denken. Ik denk dat de mensen die mij kennen wel weten dat ik altijd de puntjes op de i zet en dat ik niet beschaamd ben om de dingen te benoemen, ook al gaat het soms in tegen mijn eigen gemeenschap.”

Ik denk dat de mensen die mij kennen wel weten dat ik altijd de puntjes op de i zet en dat ik niet beschaamd ben om de dingen te benoemen, ook al gaat het soms in tegen mijn eigen gemeenschap.

Zuhal Demir (N-VA)

Ik las dat u bij de regeringsonderhandelingen het debat van de levensbeschouwelijke symbolen opnieuw op tafel wil leggen. Betekent dit in de praktijk een verbod op hoofddoeken?

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • vangeel guido

    Wij niet alleen de politiekers maar helaas die luisteren niet naar ons .Die kijken alleen maar naar hun macht en zakken.Tot in het stemhokje .

  • Mady Vermeulen

    Zuhal Demir is een uitgelezen voorbeeld van integratie. Er zou maar beter ernstig rekening worden gehouden met haar waarschuwing voor de invloed van Erdogan op de Turken die in Limburg wonen, en dat zijn er zeer veel. Demir kan weten wat er onder de Turken leeft.

Lees meer