Toen speurders in juni 2010 binnenvielen in drankenhandel De Bierkorf van Creve Drinks, ontdekten ze een gedetailleerde zwarte boekhouding, netjes opgelijst tot acht jaar terug.
Foto JVK Toen speurders in juni 2010 binnenvielen in drankenhandel De Bierkorf van Creve Drinks, ontdekten ze een gedetailleerde zwarte boekhouding, netjes opgelijst tot acht jaar terug.

"Creve komt er goedkoop van af"

DRANKENHANDEL KAN FRAUDEPROCES DEFINITIEF ONTLOPEN

Drankenhandel Creve Drinks van de familie De Wilde uit Waarschoot gaat definitief vrijuit voor het jarenlange gesjoemel met 'zwarte' vaten bier. Dat besliste de rechtbank gisteren. Het bedrijf betaalde miljoenen euro's om hun vrijheid af te kopen. Honderden betrokken cafés in het Gentse zijn niet in staat om dat te doen. "Creve komt er goedkoop van af. Voor hen zijn zo'n bedragen peanuts!"

De fraudezaak rond de beruchte drankenhandel Creve Drinks uit de Priorijstraat in Waarschoot liep gisteren met een sisser af. De rechtbank besliste dat de strafvordering vervallen is, wat erop neer komt dat Creve Drinks en zijn bestuurders niet veroordeeld kunnen worden. De beslissing van de rechtbank kwam er nadat Creve Drinks eerder een deal sloot met de fiscus voor het astronomische bedrag van 15 miljoen euro. Het bedrijf hoopte zo een proces wegens fraude en btw-ontduiking te vermijden. In april van dit jaar werd ook een deal gesloten met het Gentse parket. Dat kostte de verschillende bestuurders van Creve Drinks nog eens ettelijke honderdduizenden euro's aan boetes. In ruil daarvoor vroeg het Gentse parket op een vorige zitting dat de strafvordering tegen Creve Drinks zou vervallen, iets waar de rechtbank gisteren op in ging.

Zwarte vaten

De familie De Wilde, eigenaars van Creve Drinks, zal dus nooit kunnen gestraft worden voor het ingenieuze systeem van 'zwart bier' dat ze jarenlang aan de gang hielden. Het systeem was kinderlijk eenvoudig. Met valse facturen maakte Creve Drinks de fiscus wijs dat ze vaten bier verkochten aan bijvoorbeeld vzw's, terwijl die vzw's niet eens bestonden. Het bier werd in werkelijkheid in het zwart verkocht aan de honderden cafés in Oost- en West-Vlaanderen die door Creve Drinks bevoorraad werden. Op die manier maakte zowel Creve Drinks als de betrokken cafébaas winst, want de fiscus kreeg niets. Toen de fiscus in 2010 huiszoekingen deed in de gebouwen van Creve Drinks ging de bal aan het rollen. De speurders vonden onder andere een lijst van cafés en restaurants die mee in het systeem zaten. En dus werd niet alleen Creve Drinks, maar ook de cafés geviseerd.

Twee miljoen euro

Sommigen gingen ondertussen failliet, anderen sloten eveneens een deal met de fiscus. Maar heel wat cafés zijn nog in onderhandeling. De sommen die door de fiscus geëist worden, lopen torenhoog op. Dat Creve Drinks nu de dans ontspringt, zet dan ook kwaad bloed. "Dat is gewoon schandalig. Ik sta aan de grond genageld", zegt een restauranthouder uit Gent die liever anoniem blijft. "Creve komt er goedkoop vanaf. Zij gaan vrijuit en wij mogen de gevolgen dragen. Zij kunnen die bedragen misschien vlot betalen, voor hen zijn dat echt peanuts. Beseffen die mensen eigenlijk hoeveel horecazaken en gezinnen ze hebben kapot gemaakt?" De fiscus eist van de restauranthouder twee miljoen euro. "Een veelvoud van het verduisterde bedrag. Dat is een schande. Voorlopig hou ik het hoofd boven water, maar ik startte ondertussen met mijn advocaten een procedureslag. Wij zullen alles aanvechten", klinkt het.

Lees meer