3  Voyeur Mike D.B. in de rechtbank.
Gianni Barbieux / Photo News Voyeur Mike D.B. in de rechtbank.

“Intussen weet ik wél dat wat ik deed fout was”: 30 maanden voorwaardelijk voor Gentse voyeur die stiekem vrouwen filmde in de douche

Dertig maanden cel met uitstel. Dat is de straf die het Gentse gerecht Mike D.B. maandag oplegde. De aikido-jeugdcoach filmde stiekem twaalf vrouwen, onder de douches na het sporten of onder de rok bij collega’s op het werk. De beelden verspreidde hij onder de naam ‘dgreedb' op een Nederlands internetforum voor zo’n 170.000 ingelogde gebruikers. “Op den duur beseft ge wel dat wat ge doet niet juist is. En dan stopt ge. Maar dan wordt den drang weer te groot en begint ge opnieuw.”

Twee slachtoffers die present tekenden, Myriam en Joke, reageerden positief op de beslissing van de rechtbank. “Hij moet misschien niet naar de cel, toch is dit een sterk signaal", vertelt Myriam. “Er is een stok achter de deur, maar hij heeft het wel zelf in handen.”

Want ondanks alles, hebben de dames ook mooie herinneringen aan Mike. “Het vertrouwen is geschonden”, vertellen ze. “De jongeren die hij coachte, zijn ondertussen allemaal gestopt met aikido. Hij had een voorbeeldfunctie: ze keken op naar hem. Ook wij hebben goede tijden beleefd met Mike.”

(Lees verder onder de foto)

3 Joke Van Pelt en Myriam Verreycken, twee slachtoffers van Mike D.B., hebben een goed gevoel bij de uitspraak.
Jeroen Desmecht Joke Van Pelt en Myriam Verreycken, twee slachtoffers van Mike D.B., hebben een goed gevoel bij de uitspraak.

“We zijn daarom tevreden dat ze naar zijn individuele situatie hebben gekeken”, besluit Joke. “Hij heeft duidelijk een seksueel probleem waaraan gewerkt moet worden. De voorwaarden die hem zijn opgelegd, sluiten daar goed bij aan.”

Twee kapitale vergissingen

Terug naar maandag 12 maart 2018, 13.26 uur: terwijl inspecteurs volop een andere verdachte ondervragen, logde Mike een laatste keer in om zijn account volledig uit het zoeksysteem te halen. Hij verwijdert alle resterende beeldmateriaal van het internet - iets wat hij een paar dagen eerder ook deed met de filmpjes uit de sporthal van de Hogeschool Gent. 

Twee kapitale vergissingen, zo bleek: op het ogenblik dat de speurders de informatie ontvingen dat ‘dgreedb’ nog actief was, schakelden ze een versnelling hoger in hun onderzoek naar Mike. De eerste verdachte zat op dat moment namelijk in de cel en kon onmogelijk toegang hebben tot het internet. Kort na de middag vielen de speurders binnen in Mike’s appartement in Zwijnaarde en bij zijn ouders in Sint-Amandsberg. Nergens gaf hij thuis. Uiteindelijk werd D.B. op een derde locatie aangetroffen en in de boeien geslagen. Intussen hadden de speurders al bijkomend bewijsmateriaal verzameld in zijn appartement, dat samen met een fototoestel werd meegenomen voor onderzoek.

‘Dark side’

D.B filmde vrouwen terwijl ze zich aan het douchen waren in de sporthal van de HoGent. Dat deed hij via een gaatje onder de klink. Onder die slachtoffers waren twee meisjes van 16 jaar jong. Bij baggerbedrijf Jan De Nul, waar hij werkte, filmde hij onder de rokken en onder de bureaus van vrouwelijke collega’s. De voyeurfilmpjes voorzag hij daarna van denigrerende commentaren op een Nederlands forum onder de naam ‘dgreedb’, voor zo’n 170.000 ingelogde gebruikers. 

(Lees verder onder de foto)

3 Mike D.B. kwam maandag zelf zijn vonnis aanhoren.
Jeroen Desmecht Mike D.B. kwam maandag zelf zijn vonnis aanhoren.

Voor de buitenwereld kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel. Mike was een goedlachse IT-consultant. Een vader, een muzikant met naam en faam, een deejay en een graag geziene jeugdcoach. Wat niemand wist, is dat Mike ook een ‘dark side’ heeft - zoals hij dat noemt. Een seksuele afwijking waardoor hij opgewonden raakt van het stiekem kijken, opnemen en verspreiden van intieme beelden. Naar eigen zeggen het gevolg van een moeilijke kindertijd. 

Op het moment dat ik die vrouwen stiekem filmde, dacht ik niet dat ik daar veel kwaad mee deed. Tenslotte misdeed ik hen niks, ik raakte hen niet aan of zo

Mike D.B.

“Op den duur beseft ge wel dat wat ge doet niet juist is. En dan stopt ge”, getuigde hij begin oktober in de rechtbank. “Maar dan wordt de drang weer te groot en dan begint ge opnieuw” Op het moment dat ik die vrouwen stiekem filmde, dacht ik niet dat ik daar veel kwaad mee deed. Tenslotte misdeed ik hen niks, ik raakte hen niet aan of zo. Intussen weet ik wél dat wat ik deed, fout was.”

De rechtbank legde hem 30 maanden cel met uitstel onder voorwaarden op, uitgezonderd de vijf weken cel die de man al uitzat. Hij moet onder andere een professionele psychoseksuele begeleiding volgen. Daarbij moet hij ook toestaan dat zijn huidige of toekomstige partner betrokken wordt bij de therapie. Hij moet de slachtoffers vergoeden, maar mag geen contact met hen hebben, en hij krijgt een verbod om de gebouwen en terreinen van HoGent te betreden. Hij mag ook voor een periode van 20 jaar niet deelnemen aan activiteiten waarmee hij in contact met minderjarigen kan komen. 

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • David De Geyter

    30 maanden voorwaardelijk, moest effectief zijn!

  • gilbert Gijdé

    enkel voor verkeersovertredingen vlieg je nog de bak in-

Lees meer