Het striphotel annex museum opent dit najaar in het voormalige schoolgebouw op de Augustijnenkaai.
Foto Masscho Het striphotel annex museum opent dit najaar in het voormalige schoolgebouw op de Augustijnenkaai.

"Slapen met Nero en Thomas Pips"

GROEN LICHT VOOR STRIPHOTEL EN BIJHOREND MUSEUM AAN AUGUSTIJNENKAAI

Het striphotel aan de Augustijnenkaai in Gent komt er. De Oost-Vlaamse deputatie heeft het licht op groen gezet. Het hotel met stripmuseum wordt volledig ingericht in het thema van bekende Belgische stripverhalen. Binnenkort kan men overnachten tussen Nero en Thomas Pips.

Gent heeft geen onaardige stripgeschiedenis. Marc Sleen werd geboren in Gentbrugge en daardoor spelen veel vroege Nero-verhalen zich af in Gent. Met Buth (Leo De Budt) had Gent zelfs nog een tweede stripicoon. De in 2010 overleden tekenaar was de geestelijke vader van Thomas Pips en tekende 36 jaar cartoons in Het Volk. Een stripmuseum had de stad nog niet, laat staan een striphotel.


Architect Marc Noël uit Keerbergen kocht met zijn bvba Artem Illuminare het oude schoolgebouw aan de Augustijnenkaai. Hij telde er 2,3 miljoen euro voor neer. Het pand had vele jaren leeg gestaan en de stad gebruikte het nagenoeg alleen nog als stockageruimte. Toen de stad het mes in haar overtollige gebouwen zette, werd het te koop gezet. Omdat het gebouw zo groot is, duurde het lang vooraleer iemand er iets voor kon bedenken.


In mei vorig jaar trok Marc Noël zijn aanvraag nog in na burenprotest en opmerkingen van de brandweer. Hij werkte zijn plan bij waardoor het aantal kamers werd beperkt tot 41 en de geplande brasserie verplaatst. Dat volstond voor de deputatie, maar het legde wel voorwaarden op om de druk op de buurt te beperken. Zo mag een brasserie enkel toegankelijk zijn voor museumbezoekers, bezoekers van museumgerelateerde activiteiten, hotelgasten en bezoekers van de kunstgalerij. Verder mag de polyvalente ruimte niet groter zijn dan negentig vierkante meter, moet die integraal deel uitmaken van het museum en kan die enkel voor kunst- en cultuurgerelateerde activiteiten rond het stripthema georganiseerd worden. Ook moet een 'stripstraat' afgesloten worden voor voorbijgangers en moet er in de binnentuin een groenbuffer komen.


"Ik vermoed dat er met de aanpassingen geen of weinig hinder meer kan zijn voor de buurt. Als er toch nog een probleem zou opduiken, zijn we bereid daar over te praten", zegt Marc Noël. "Ik zou het museum graag tegen oktober dit jaar klaar hebben en het hotel iets later."

Nu al te klein

"Het museum wordt een écht stripmuseum waar alle klassiekers van de Belgische stripkunst aanwezig zullen zijn. Ik ben zelf al 40 jaar een verwoed verzamelaar en dus komen veel strips uit mijn collectie. Maar ik heb ook afspraken met enkele van de grootste verzamelaars van het land om exemplaren tentoon te stellen. We spreken over eerste drukken van de belangrijkste strips in onze geschiedenis in een topstaat. Het museum zal zo'n 2.000 vierkante meter groot zijn, wat eigenlijk nog veel te klein is voor alles wat de voorbije 100 jaar werd gemaakt."


Het hotel telt 41 kamers en elke kamer krijgt een Belgische stripheld als thema. "Denk aan exotische reizen, spannende avonturen en bekende gezichten. Ook de Gentse stripfiguren Nero en Thomas Pips ontbreken niet."

Lees meer