Sam Ooghe

4 mannen riskeren celstraf voor verschillende gewapende overvallen in het Gentse

Vier mannen moesten zich maandag voor de correctionele rechtbank in Gent verantwoorden voor verschillende gewapende overvallen in het Gentse tussen april 2016 en november 2018. Het parket vorderde voor alle vier de beklaagden celstraffen tot 2 jaar.

“Je had meteen alles moeten opbiechten”, H.A.(22), de eerste beklaagde, kreeg maandag al meteen een preek: hij werd namelijk - net na de gewapende overvallen in april 2016 - veroordeeld tot 30 maanden met probatie-uitstel voor soortgelijke feiten, maar H.A. zweeg als een graf.

Op 22 april sloeg de bende toe in in een nachtwinkel in de Dampoortstraat. Gemaskerd en gewapend - met pistool én mes - overvielen de bende de winkeluitbater. Ze leegden de kassa en sloegen op de vlucht.

Eén dag later, op 23 april, was het de beurt aan een nachtwinkel in de Gentstraat: ook hier gingen drie gemaskerde mannen aan de haal met de inhoud van de kassa. Twee van hen met een mes in de hand, één met een pistool.

Beide onderzoeken leken - door een tekort aan aanwijzingen - op niets uit te draaien. Tot plots het DNA van H.A. - juist veroordeeld voor soortgelijke feiten - opdook in de databank van de veroordeelden. Zijn sjaal werd bij de overval van 23 april namelijk aangetroffen door de politie. “Hij kon niet anders dan toegeven dat hij betrokken was”, stelt het Parket. “Daarna werkte hij goed mee, en duidde hij twee andere beklaagden aan.”

Die twee beklaagden, H.M. en G.K., stonden maandag - behalve voor de feiten in april 2016 - ook terecht voor een gewapende overval op de Carrefour Express langs de Zwijnaardsesteenweg eind september. H.M. De kassierster werd bedreigd met een wapen, waarna één van de twee er met 1.000 euro cashgeld vandoor ging. Eén maand later, op 30 november, sloeg G.K. weer toe: deze keer op een Lukoil aan Vlaamsekaai.

Het Openbaar Ministerie was dan ook niet mals voor de vier mannen: zo riskeert H.A. 20 maanden celstraf, dat bovenop de 30 maanden met probatie-uitstel die hij reeds aan zijn been heeft. H.M en G.K. riskeren elk dan weer een celstraf van 2 jaar effectief. Ook voor D.M, de beklaagde die vandaag ‘enkel’ terecht stond voor de feiten van 2016, vraagt het parket een celstraf van twee jaar, eventueel gekoppeld aan uitstel. Alle vier de beklaagden erkennen de feiten, maar vragen om mildheid. “Hier staan vier dezelfde kerel voor uw neus”, aldus één van de advocaten. “Jonge mannen die domme keuzes hebben gemaakt.” Vonnis op 1 april.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer