Studio Skoop.
Nimmegeers Studio Skoop.

Al 1.000 handtekeningen voor behoud Studio Skoop, maar wie gaat dat betalen?

De Studio Skoop aan Sint-Anna staat te koop, en dat verontrust heel wat Gentse filmliefhebbers. “In Vlaanderen zijn er maar zeven arthouses meer, waarvan twee in Gent. We hopen dat de stad op Vlaams niveau en bij het Kunstenpunt een pleidooi houdt voor de redding van de Studio Skoop”, zegt Karin Temmerman (sp.a).

Maar Studio Skoop is een private onderneming, en daar heeft de stad dus weinig aan te zeggen. Uiteraard hoopt iedereen dat er een nieuwe uitbater wordt gevonden. “Wij zijn een petitie gestart voor het behoud van Studio Skoop en hebben op twee weken tijd al meer dan 1.000 handtekeningen”, zegt Temmerman tegen cultuurschepen Sami Souguir. “We hopen dat u op Vlaams niveau en bij het Kunstenpunt onze bekommernissen zal doorgeven. Arthouses verdienen ondersteuning. Vlaanderen subsidieert alleen de productie van films, Nederland subsidieert ook de vertoning ervan. Resultaat: zij hebben nog 100 arthouse-cinema’s, wij zeven, waarvan dus twee in Gent.”

Souguir stelt dat Sphinx en Studio Skoop jaarlijks 10.000 euro subsidie krijgen, en dat hij inderdaad het belang ervan zal benadrukken in gesprekken met de nieuwe Vlaams minister van Cultuur en het Kunstenpunt. Hij weet ook dat Filmfest interesse heeft in het gebouw, om er een fysieke locatie voor hun permanente werking te vestigen, een soort ‘Huis van de Cinema’. “Maar dat moet FilmFest zelf onderzoeken en concretiseren”, stelt de schepen.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Piet Dooremont

    Het parkeerplan heeft als eerste de bezoekers afgeschrikt: deze bioscoop ligt in een rode zone

  • Clarisse De Cock

    Wie gaat dat betalen is nu geen goede vraag je hebt het antwoord al, je hebt al 1000 vrijwilligers.

Lees meer