Amadeus koopt fraudeproces af voor 7,5 miljoen euro

Ribbetjesrestaurantketen Amadeus heeft zijn fraudezaak afgekocht voor 7,5 miljoen euro. "Als dit voor de strafrechter gekomen was, was mijn cliënt misschien drie keer zoveel kwijt", reageert advocaat Kristiaan Vandenbussche opgelucht.

In de Gentse raadkamer werd gisteren een streep getrokken onder de zaak Amadeus, een fraudezaak die eind 2010 aan het licht kwam na een overval op een Gents filiaal. Naar aanleiding van die overval besloot de federale politie de financiën van de keten door te lichten. Niet lang nadien vielen ze in alle restaurants binnen. In Kruishoutem bleek dat de keten zich 11 jaar lang schuldig gemaakt had aan witwaspraktijken, fiscale fraude en criminele organisatie. De eigenaars, de broers Peter-Jan en Reinoud Van Iseghem, brachten zelfs een nacht in de cel door.


Meer celstraf dan die ene nacht hoeven de twee niet te vrezen, want de zaak werd in der minne geregeld. Aan de BTW-dienst moeten de beklaagden ruim 2,2 miljoen euro schadevergoeding, voor de vennootschapsbelastingen loopt dat bedrag op tot meer dan 2,7 miljoen euro. Hoofdeigenaar Peter-Jan Van Iseghem heeft het parket een minnelijke schikking betaald van 550.000 euro, zijn broer moest 33.910 euro dokken. Betrokken personeelsleden betaalden tussen de 15.000 en 50.000 euro aan minnelijke schikkingen. Voor de drie vennootschappen van Van Iseghem werd een deal tussen de 426.000 en de 583.000 euro onderhandeld met het parket. Dat brengt het totaalbedrag op zo'n 7,5 miljoen euro.


De advocaat van Peter-Jan Van Iseghem, Kristiaan Vandenbussche, reageert positief op de deal. "Hij ontloopt een gevangenisstraf en de zaak is nog op vrij korte tijd afgehandeld." Het gaat de restaurantketen nog steeds voor de wind. Binnenkort opent in Ronse een nieuw filiaal, op 100 meter van de dienst belastingen. (SVDA)

Lees meer