Stelplaats van De Lijn
James Arthur Stelplaats van De Lijn

Antwerpen krijgt drie nieuwe stelplaatsen, Gent wacht al 20 jaar

Gent wacht al 20 jaar op de beloofd nieuwe bus- en tramstelplaats Wissenhage. Maar nog voor de realisatie van Wissenhage krijgt Antwerpen plots 3 nieuwe stelplaatsen. De bus- en tramstelplaats Wissenhage werd voor het eerst aangekondigd in mei 1999.

Gent wacht al meer dan 20 jaar op de start van de werken aan de beloofde stelplaats, maar die werken worden telkens weer achteruit geschoven. In 2016 luidde het nog dat de stelplaats zou klaar zijn in 2020. Begin dit jaar werd duidelijk dat de werken ten vroegste (!) zullen afgerond zijn tegen 2023.

Vijfentwintig jaar wachten op een stelplaats is onaanvaardbaar en niet meer uit te leggen.

Filip Watteeuw

Gent moet dus 25 jaar wachten op een broodnodige stelplaats voor bussen en trams. Maar als het over Antwerpen gaat kan het voor De Lijn blijkbaar wel heel snel. Op 3 oktober 2018 besliste de Raad van Bestuur van De Lijn dat Antwerpen op korte termijn maar liefst 3 stelplaatsen krijgt. Het gaat om stelplaatsen op nieuwe locaties, met name Luchthaven Deurne, de Havanasite en het Kiel. De nieuwe stelplaats op de Luchthaven van Deurne wordt al in gebruik genomen in 2021. De Havanasite in 2023. Ook de nieuwe stelplaats aan het Kiel zou in 2023 klaar moeten zijn.

Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken in Gent, reageert verbolgen: “Dat De Lijn met twee maten en gewichten werkt als het over Antwerpen en Gent gaat is al langer bekend. Maar vijfentwintig jaar wachten op een stelplaats, is echt wel onaanvaardbaar en niet meer uit te leggen.”

De Lijn reageert. “Dat het in Gent zo lang duurt heeft veel te maken met de complexiteit van de werken. Het gaat om de grootste stelplaats voor bussen en trams in Vlaanderen en bovendien gaat het om een publiek-private samenwerking waardoor het langer duurt. De dossiers in Antwerpen zijn kleiner en ook daar is de nood hoog. Het dossier in Gent is op zich zelfs al verder gevorderd dan in Antwerpen. Daar moeten de studies nog beginnen terwijl in Gent het terrein al bouwrijp is en we al op zoek zijn naar een partner."

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Carl Op de Beeck

    Dat Siegfried Bracke dit maar eens onderzoekt!

Lees meer