4 Anuna en Kyra werden geïnterviewd door moderator van dienst Nic Balthazar.
Wannes Nimmegeers Anuna en Kyra werden geïnterviewd door moderator van dienst Nic Balthazar.

Anuna heeft duidelijke mening over scholen die klimaatspijbelaars straffen: “Dat is degoutant”

In de theaterzaal van kunstencentrum Vooruit vond donderdagochtend een klimaatles plaats voor 620 Gentse scholieren. Anuna De Wever en Kyra Gantois waren er te gast om hun boek ‘Wij zijn het klimaat!’ voor te stellen. Anuna gaf duidelijk aan wat ze vindt van scholen die klimaatspijbelaars bestraffen. “Dat is degoutant. In de leerplannen staat juist dat scholieren burgerzin moeten tonen.”

De opmerkelijke uitspraak van Anuna volgde na een vraag van een leerling van het Atheneum Voskenslaan. “Wat vinden jullie ervan dat onze school strafstudie geeft aan leerlingen die voor het klimaat spijbelen?”, klonk het. Het standpunt van Anuna is duidelijk. “Zaken als burgerzin en engagement tonen en kritisch nadenken, is wat wij op dit moment juist doen. Als jullie school denkt dat jullie enkel kunnen leren achter de schoolbanken is er een probleem denk ik.”

De directie van het Atheneum Voskenslaan reageert op haar beurt op de forse uitspraak van Anuna. “Vanuit het GO! (gemeenschapsonderwijs, red.) en Atheneum Voskenslaan in het bijzonder zetten we sterk in op actief burgerschap en we zijn trots op het engagement van onze leerlingen om hun stem te laten horen aan de beleidsmakers. We hebben er begrip voor dat ze hun boodschap kracht willen bijzetten door dit op een schooldag te organiseren. Spijbelen is echter niet de juiste manier om dit actieve burgerschap verder te zetten. Het regelmatig missen van lessen kan een impact hebben op de studieloopbaan van onze leerlingen”, klinkt het. We hebben op school dan ook duidelijke afspraken gemaakt rond de spijbelacties in overleg met leerlingenvertegenwoordigers. De gebruikelijke regels rond onrechtmatige afwezigheid blijven gelden. De strafstudie wordt wel klimaatgericht ingevuld. Dat kan bv. gaan om het uitwerken van een actieplan rond klimaat voor de school. Als tegemoetkoming vanuit de school geldt bovendien de afspraak dat er geen evaluatiemomenten gepland worden op verspreide donderdagen. Verder blijven we samen met de leerlingen op zoek gaan naar diverse mogelijkheden om actief burgerschap en het klimaat in het bijzonder binnen de schoolmuren een plaats te geven en te doen leven.”

Het was het tweede publieke optreden van Anuna De Wever en Kyra Gantois in Gent. Vorige maand liepen ze ook al mee in de mars van ‘Rise for The Climate’. “We komen vandaag ons boek voorstellen, maar we willen de Gentse jongeren ook oproepen om de wereldwijde klimaatstaking ‘Global Strike for Future’ van morgen te steunen”, aldus de gezichten van ‘Youth for Climate’. 

Nic Balthazar, de bekendste klimaatactivist van Gent, interviewde Anuna en Kyra. “We hadden nooit verwacht dat Youth for Climate zo groot zou worden. We kregen zelfs een uitnodiging van de Franse president Macron. We gaan nu wel voor de tiende week op rij een klimaatmars houden, maar toch zien we nog altijd actie. Er is nog altijd geen plan, ook in ons land is het beleid op dat vlak een mop. Daarom hebben we besloten om ons daar zelf aan te zetten.” 

Anuna reageerde ook op de verwijten dat hun beweging naïef en onverantwoord wordt genoemd. “Die kritiek slaat op niks. Dit is juist de meest verantwoorde actie die je ooit zal gezien hebben. Als we op de schoolbanken zouden blijven zitten en passief alles zouden ondergaan. Dat zou pas onverantwoord zijn.”

4 De Klimaatles vond plaats in de Theaterzaal van de Vooruit.
Wannes Nimmegeers De Klimaatles vond plaats in de Theaterzaal van de Vooruit.

De Klimaatles voor leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar werd ingeleid door professor Jasper Bloemen van de Universiteit Antwerpen. De expert gaf een uiteenzetting over de klimaatverandering. “Als we het tij niet kunnen keren, wordt Maldegem straks de Koningin der Badsteden”, drukte de professor de jongeren met de neus op de feiten, maar hij had ook lof voor de nieuwe generatie. “De jongeren, in het bijzonder Anuna en Kyra, hebben ons opnieuw hoop gegeven.” 

4 Anuna De Wever luisterde aandachtig naar de klimaatexperts die aan het woord kwamen.
Wannes Nimmegeers Anuna De Wever luisterde aandachtig naar de klimaatexperts die aan het woord kwamen.

Zelfde bad

Kristof Cuadros Perez van Climate Response op zijn beurt had het over mogelijke oplossingen voor de klimaatproblematiek zoals de trein nemen in plaats van het vliegtuig, het gebruik van hernieuwbare energie of je huis isoleren. “Wij zijn zonder meer de rijkste en best geïnformeerde generatie die ooit op deze planeet heeft geleefd. Wij moeten de maatschappij aan een sneltempo veranderen”, klonk zijn oproep.

4 Ook Wouter Deprez nam het woord en kreeg het jonge publiek meermaals aan het lachen.
Wannes Nimmegeers Ook Wouter Deprez nam het woord en kreeg het jonge publiek meermaals aan het lachen.

Comedian Wouter Deprez kreeg de lachers op de hand met een getuigenis over zijn jeugd. “Ik moet jullie vertellen dat jullie veel te lang douchen. Bij ons bestond er niet eens een douche. Thuis nam iedereen hetzelfde bad. We waren een energiecoöperatie op ons zelf. Zoals jullie schrijven in jullie brief zijn we onderweg gewend geraakt aan de luxe die we evident vinden. Er zijn veel mensen van onze generatie die goesting hebben om mee te doen met jullie. Laat ons eraan beginnen.”

Wie de klimaatles wil herbekijken kan terecht op deze link.

18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Amalia Lima

    Amália Lima Aan alle studenten die zich zorgen over het klimaat, het is schandalig de reacties van de zo genoemd volwassenen. We zijn Bang voor verandering!!! We hebben geen fatsoenlijke antwoord voor jullie. Blijf vechten voor deze Planeet. Zondag Plant een Boom!!!

  • Renée Schietekat

    Haar arrogantie, dat is pas degoutant.

Lees meer