ArcelorMittal Gent met links de twee hoogovens.
Kristof Vereecke ArcelorMittal Gent met links de twee hoogovens.

ArcelorMittal bouwt in Gent nieuwe hoogoven van 195 miljoen euro: “Goed voor 25 jaar werkzekerheid”

Staalgigant wil tegen 2050 energieneutraal zijn

ArcelorMittal Gent is deze maand gestart met de voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe hoogoven. Die vervangt de bestaande hoogoven B, is een pak duurzamer en moet de staalgigant mee helpen zijn klimaatdoelstelling — tegen 2050 energieneutraal zijn — te bereiken. De investering van 195 miljoen euro is heel goed nieuws voor North Sea Ports. “Dit project betekent 25 jaar werkzekerheid.”

De zogenaamde hoogoven B is momenteel 19 jaar in dienst bij de Gentse staalreus. “Dat is vier jaar langer dan verwacht”, zegt woordvoerder Jan Cornelis “De gemiddelde levensduur van dit type hoogoven wordt geraamd op 15 jaar.”

Lange voorbereiding

Ondertussen zijn ze op de site van ArcelorMittal gestart met de voorbereidingen voor de ontmanteling van hoogoven B. “Geen sinecure”, zegt Jeroen Van Lishout, Chief Operating Officer Primary van ArcelorMittal Belgium. “Buiten de fundamenten wordt de volledige hoogoven afgebroken. Omdat we ons geen lange stilstand kunnen permitteren, gaat er een hele lange voorbereiding aan vooraf. Die fase zijn we nu gestart. Uiteindelijk moet het de bedoeling zijn om het vierde kwartaal van 2020 de nieuwe hoogoven up and running te hebben. Voor Kerstmis zeg maar.”

Biokoolstof

De nieuwe hoogoven is een pak energiezuiniger dan de huidige hoogovens. “Voor de koolstofproductie gaan we gebruik maken van onze nieuwe Torero-installatie. Die zal houtafval verwerken tot biokoolstof die geschikt is voor het hoogovenproces. Hierdoor kunnen we de injectie van fossiele poederkool verminderen, waardoor de CO2-uitstoot daalt en dit biedt eveneens een alternatief voor het huidige verbranden van deze bijzonder moeilijke houtafvalstroom. De Torero-installatie zal in de beginfase jaarlijks 120.000 ton afvalhout omzetten in ongeveer 50.000 ton biokolen en helpt zo mee onze doelstelling om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn te behalen. We willen in Gent de komende decennia een voortrekkersrol blijven spelen op het vlak van groene industrie.”

Werkzekerheid

Met de realisatie van de nieuwe hoogoven is 195 miljoen euro gemoeid. “Een enorme investering. Maar het bewijst dat ArcelorMittal heel erg veel vertrouwen heeft in onze Gentse vesting. Deze hoogoven heeft bovendien een levensduur van 25 jaar en biedt met andere woorden ook werkzekerheid voor nog eens jaar in Gent.” 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer