Wim Ballieu spreekt de leerlingen van de hotelschool toe.
Hotelschool Gent Wim Ballieu spreekt de leerlingen van de hotelschool toe.

Ballieu en Vrijmoed geven workshop plantaardig koken in Hotelschool Gent

In de stedelijke Hotelschool Gent is maandagochtend het project ‘Andermaal’ voorgesteld: een reeks van workshops over plantaardige voeding. Peters Wim Ballieu en Michaël Vrijmoed gaven de aftrap van de lessenreeks.

Dit schooljaar krijgen de leerlingen van de Hotelschool vijf workshops over vegetarisch en veganistisch koken. Tijdens de workshops ontdekken leerlingen hoe plantaardige gerechten deel uitmaken van een duurzame keuken. Ze leren ook zelf recepten bedenken en bereiden. De beste recepten worden gebundeld in een kookboek voor alle Vlaamse hotelscholen en bibliotheken.

Bekende peters

Chef Wim Ballieu, bekend van restaurantketen Balls & Glory, wordt één van de gezichten van Andermaal. Opvallend, aangezien Ballieu bij het grote publiek vooral gekend is voor zijn vleesgerechten. EVA-medewerker Ulrike Verdonck: “Wim is het perfecte boegbeeld. Hij is erg bewust met voeding bezig en eet meerdere dagen per week vegetarisch. Een pleidooi voor meer vegetarische gerechten is net krachtiger als het van een vleeseter komt.”

De tweede peter van het project is sterrenchef Michaël Vrijmoed. Zijn restaurant Vrijmoed werd dit jaar nog uitgeroepen tot het op één na beste groenterestaurant ter wereld. “Vegetarisch eten zit in de lift”, zegt hij. “In mijn restaurant kunnen mensen kiezen: vlees en vis of vegetarisch. Soms kiest twintig procent voor het laatste. Negen op de tien onder hen zijn meestal géén vegetariër.”

Voortouw

In Hotelschool Gent, gastheer voor de kookdemonstratie en de lancering, leren leerlingen ook om ethisch en vegetarisch te koken. Er is ruime aandacht voor vleesvervangers en plantaardige gerechten. Tijdens diverse uitstappen bezoeken leerlingen ook plaatselijke producenten, gaande van een aspergehoeve tot een fruitteler. Zoals in alle scholen van de Stad Gent, is ook in Hotelschool Gent donderdag veggiedag en eten de leerlingen op school vegetarisch.

“Hotelschool Gent is top, dat bewijzen alle prijzen die ze blijven binnenhalen. En door hun deelname aan dit soort van projecten bewijzen ze dat ze mee evolueren met hun tijd en dus aan de top blijven”, aldus schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen).

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer