Balthazar doorbreekt stilte over WoninGent-crisis

Ex-schepen Tom Balthazar (sp.a) houdt zich sinds hij ontslag nam uit het schepencollege uit het nieuws. Naar aanleiding van de WoninGent-storm kruipt de ex-voorzitter van WoninGent nu toch in zijn pen. “Ik heb tijdens die periode veel boze mensen gezien. En bijna altijd waren ze terecht boos. Dat was vaak pijnlijk, en ik had hierover meer dan eens scherpe discussies met de directie van Woningent”, zegt hij. Hij voegt er aan toe dat er wel veel is gebeurd.

Tom Balthazar.
Wannes Nimmegeers Tom Balthazar.

Dit is zijn open brief

“Ik meng mij niet in het grote verkiezingsgewoel, maar durf er vandaag toch eens een uitzondering op maken. Met het risico op zure reacties, maar het debat van de voorbije dagen over Woningent en de sociale woningen in onze stad beroert mij te sterk. Ik ben 3 jaar en 8 maanden voorzitter van Woningent geweest en heb in die periode vaak gesproken met huurders. Regelmatig ook op bezoek geweest, in een aantal prachtige nieuwe complexen (zoals aan de Biervlietstraat, de Noormanstraat of de Vogelhoekwijk), maar ook in de uitgeleefde blokken van de Kikvorsstraat , de vervallen torens van het Rabot en ja ook in de Sint-Bernadettewijk. Niet in de huizen die we op tv konden zien, maar wel in andere huizen in de wijk. De wijk waar een nieuwe school komt, waar in de Sleutelbloemstraat een complex met nieuwe woningen bewoond is en waar aan de andere zijde van de straat een grote nieuwe wijk (De Hoge Weg) met 300 (waarvan twee derde sociale woningen) in ontwikkeling is. Maar waar ook veel sterk verouderde huisjes staan.”

“Ik heb tijdens die periode veel boze mensen gezien. En bijna altijd waren ze terecht boos. Soms eens op vroegere bewoners die de boel smerig of vernield hadden achtergelaten, maar vaak op de toestand van de appartementen of de woningen en op de verhuurmaatschappij die daar niet voldoende snel op reageerde. Dat was vaak pijnlijk, en ik had hierover meer dan eens scherpe discussies met de directie van Woningent.Maar ik zag ook hoe moeilijk het was. Een verouderd patrimonium, een heel bureaucratische en strenge regelgeving en een financiering die onvermijdelijk problemen geeft. De steun van de Vlaamse overheid bestaat immers enkel uit leningen en de huur wordt bepaald op basis van het inkomen. Als je veel huurders met lage inkomens hebt, wordt per nieuwe of gerenoveerde wooneenheid onvermijdelijk verlies gemaakt.”

“In die moeilijke toestand is er verder gewerkt aan een verbeterplan. Bergop en wind tegen. Het zorgde voor een kentering en in september van dit jaar voor een toch wel echt gunstig visitatierapport van een onafhankelijke beoordelingscommissie.  Maar dat neemt niet weg dat er binnen die 9.000 woningen zeker nog woningen zijn die in slechte staat verkeren en dat het te lang duurt alvorens daar iets aan gebeurt. En dat er ook onaanvaardbare gevallen zijn zoals in de Sint-Bernadettestraat.”

“Maar het is even waar dat er met de hulp van externe aannemers vele appartementen opgeknapt werden. En dat er ook gebouwd en grondig gerenoveerd werd. Zoals je nu kan zien in de spectaculaire werken aan de Tichelrei of de volledige renovatie van het Charles de l’Epéeplein. En tegelijk werd bij alle maatschappijen ingezet op het terugdringen van de leegstand. Die is soms onvermijdelijk (als het pand onverhuurbaar is of in afwachting van renovatie), maar moet uiteraard maximaal vermeden worden. Door die leegstand tegen te gaan, groeide het aantal beschikbare sociale woningen in Gent gelukkig wèl.”

“Nog veel te doen dus, maar toch ook al veel gedaan. Natuurlijk is het geval waardoor de discussie maandag startte onaanvaardbaar, maar dat alle brute verwijten nu gericht worden op de stad die in Vlaanderen het meest doet voor sociale huisvesting, is onrechtvaardig. Er zijn vele steden en vooral kleinere gemeenten waar nauwelijks sociale huisvesting is, en die aan dit debat compleet ontsnappen.”

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Hendrik Uytterschaut

    Zou je ze geen stuk chocolade geven, die arme sukkelaars van Woningent? Dit is natuurlijk één uitleg en Balthazar wil zeker graag terug goede vriendjes worden. Maar er is natuurlijk ook de realiteit die minder rooskleurig is en die Balthazar wil vergoelijken. Zij krijgen even veel geld van de Vlaamse overheid als zeg maar De Volksaard en die staan niet op de rand van de financiële strop. Zou het kunnen dat er incompetente vriendjes werden gedropt met het gekende rediltaat ?

  • Luc Walrave

    dankzij het gesjoemel van de burgemeester hebben ze toch een mooi illegaal voetbalstadion in Gent ? Tja ge kunt het niet allemaal hebben hé

Lees meer