Het is warm, maar het water is nog te koud om te zwemmen
Wannes Nimmegeers Het is warm, maar het water is nog te koud om te zwemmen

Blaarmeersen-redders komen als water 18 graden is

“Waarom zaten er geen redders aan de Blaarmeersen in het paasweekend, toen het warm was en veel volk de vijver in dook?” Dat wilde Yüksel Kalaz van PVDA weten. Het antwoord van de stad is duidelijk: “Zo lang het water geen 18 graden warm is, is het te gevaarlijk om te zwemmen en hangt er een rode vlag.”

Het paasweekend was inderdaad warm, en er was veel volk aan de Blaarmeersen. Toch waren er geen redders. “En dat is een bewuste keuze”, zegt sportschepen Sofie Bracke (Open Vld). “De rode vlag hing uit, wat wil zeggen dat je niet mag zwemmen. Dan toch redders zetten, zou een fout signaal zijn. De vlag is duidelijk: rood is niet zwemmen.”

De reden waarom de rode vlag bleef hangen, was de watertemperatuur. “Volgens alle mogelijke adviezen is het pas veilig om te zwemmen als het water 18 graden of warmer is”, zegt Bracke. “Anders is het verschil tussen de buitentemperatuur en de watertemperatuur te groot, en bestaat de kans op een koudeshock. Dat is overigens de grootste oorzaak van verdrinkingen, bij warm weer in koud water springen. Wij volgen de richtlijnen op, en zullen dus pas redders – en een groen vlag – voorzien als het water warm genoeg is om veilig te kunnen zwemmen.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer