2 De brandweermannen houden de boa voorzichtig vast.
Benny Proot De brandweermannen houden de boa voorzichtig vast.

Brandweer leert reptielen vangen

Zestig Gentse brandweermannen leerden gisteren hoe ze op een veilige manier een boa constrictor of een leguaan moeten vangen. "We werken met dieren die het gewoon zijn, ideaal om ervaring op te doen", klinkt het.

Een boa constrictor, een Aziatische streepstaartslang, een korenslang en een leguaan. Deze exotische dieren passeerden gisteren allemaal de revue tijdens een opleiding van de Gentse brandweer in het reptielenasiel 'SOS Reptiel' in het West-Vlaamse Zuienkerke. "Voor sommigen brandweermannen was het een opfrissing van hun kennis terwijl het voor anderen de eerste keer was dat ze een opleiding kregen in het omgaan met reptielen", vertelt Nico De Craene, adviseur en instructeur in het redden van dieren bij de brandweer. "Het is vooral de bedoeling om de dieren op een veilige manier te vangen. We moeten dus niet alleen letten op onze eigen veiligheid, maar ook op die van het dier."


De brandweer van Gent wordt volop geconfronteerd met verschillende diersoorten. "In de eerste zeven maanden van dit jaar hadden we in totaal 370 interventies met dieren. Daarbij zitten veel zwerfhonden, maar ook gewonde herten en reeën, roofvogels, paarden en koeien. In negen gevallen moesten we ook uitrukken voor een reptiel", stelt De Craene.


De reacties bij de brandweerlieden waren alvast goed. "Alles gebeurt onder directe begeleiding en we werken met dieren die het al wat gewoon zijn. Zo is het hier ideaal om ervaring op te doen", stelt de 28-jarige brandweerman Kevin Hendrickx. Voor het korps blijft het niet bij deze vier trainingssessies. "Volgend jaar doen we opnieuw opleidingen maar dan zouden we naar acht sessies willen gaan", besluit De Craene. (MVHB)

2
Benny Proot

Lees meer