3 Dat een beeltenis van Adolf Hitler een plaats krijgt in het Sint-Baafskathedraal doet stof opwaaien.
Gianni Barbieux Dat een beeltenis van Adolf Hitler een plaats krijgt in het Sint-Baafskathedraal doet stof opwaaien.

Controversiële expo met beeltenis Hitler opent in Sint-Baafskathedraal

“Tentoonstelling brengt vredesboodschap”

In de Sint-Baafskathedraal is dinsdagnamiddag een ophefmakende tentoonstelling geopend. Op een immens doek creëerden Oostenrijkse kunstenaars een hedendaagse interpretatie van het Lam Gods. Aan de overkant vraagt een beeltenis van Hitler de aandacht. “We willen de tegenstelling tussen goed en kwaad uitbeelden”, zegt kunstschilder Oskar Stockel.

De tentoonstelling 'Stille helden redden het Lam Gods van de vernietiging' vormt een ode aan de Oostenrijkse arbeiders die in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in een zoutmijn de springstof onschadelijk maakten die aangebracht was door de nazi’s om de bijeen geroofde kunstwerken, waaronder het Lam Gods, te vernietigen. Adolf Hitler wilde deze werken bijeenbrengen in een ‘Führermuseum’. Toen hij de nederlaag zag aankomen, liet hij ze onderbrengen in de zoutmijn van Altaussee en gaf hij uiteindelijk het bevel tot vernietiging.

Monuments Men

De tentoonstelling toont unieke documenten en foto’s van de gebeurtenis die bekend is van de film The Monuments Men van George Clooney die in 2014 in première ging in de Sint-Baafskathedraal. Aan de tentoonstelling werkten twee Oostenrijkse kunstenaars mee: tekenaar Luis Rivera en kunstschilder Oskar Stockel. Op een immens doek van 288 vierkante meter creëerden ze hun actuele interpretatie van het vermaarde werk van de gebroeders Van Eyck. Het levensgrote werk springt in het oog met een naakte Afrikaanse Eva die op bevallen staat, en een ondersteboven hangend kind met een kalasjnikov als gevallen engel. 

“Het doek toont de verstrooiing van onze tijd waarin geld centraal staat, de aarde onder druk komt te staan. Een tijd die vaak gewelddadig is en waar de zogenaamde ‘vluchtelingenvloed’ angst en haat veroorzaakt”, legt kunstenaar Stockel uit.

3 De hedendaagse interpretatie van het Lam Gods omvat een immens doek van 288 vierkante meter.
Gianni Barbieux De hedendaagse interpretatie van het Lam Gods omvat een immens doek van 288 vierkante meter.

Tegenover het immense doek staat een dubbel paneel met aan de ene kant een Hitler-figuur omringd door anonieme nazi’s en aan de andere kant de kapitein van de US Monuments Men en een anonieme arbeider uit Altaussee. “Aan de ene kant dus de waanzin van het absolute kwaad en aan de andere kant bekende en ‘stille helden’”, verduidelijkt de Oostenrijkse kunstschilder. “Deze laatsten zorgden er immers voor dat het Lam Gods uiteindelijk kon terugkeren naar waar het thuishoort, de Sint-Baafskathedraal.”

3 Enkele alpenhoornblazers openen de tentoonstelling voor de Sint-Baafskathedraal.
Gianni Barbieux Enkele alpenhoornblazers openen de tentoonstelling voor de Sint-Baafskathedraal.

De tentoonstelling was eerder te zien in Oostenrijk. Het monumentale doek is speciaal gemaakt voor de kathedraal. Rector Ludo Collin, voorzitter van de kathedrale kerkfabriek, benadrukt dat “de boodschap van deze tentoonstelling er één van vrede is”. Hij voegt er aan toe: “De beelden confronteren ons ook met realiteiten van vroeger en nu. Die confrontatie maakt ons nog bewuster van het visioen van het Lam Gods: een nieuwe wereld waar vrede en verdraagzaamheid heersen.”

De expo loopt nog tot 2 december in de Sint-Baafskathedraal.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer