3 De twee kemphanen naast elkaar op de Groentenmarkt: de zaken draaien uitzonderlijk goed. Links enkele commentaren op de sociale media.
Wannes Nimmegeers De twee kemphanen naast elkaar op de Groentenmarkt: de zaken draaien uitzonderlijk goed. Links enkele commentaren op de sociale media.

Cuberdons ware hit na vechtpartij

OORLOG BREIDT OOK UIT: IS DE LEKKERNIJ GENTS OF EEKLOOS?

De neuzekes-verkopers op de Groentenmarkt doen gouden zaken na hun vechtpartij van vorige week. Intussen rijst op de sociale media de vraag of het Gentse 'neusje' wel zo Gents is. Het oorspronkelijke recept komt alvast uit onze stad.

De Gentse cuberdon haalde de voorbije week zowat elke krant en elk journaal na de vechtpartij van de twee verkopers. Daarbij nam Carl Demeestere zijn concurrent in een greep waarna er een kopstoot en een slag volgden. Op Facebook en Twitter smulde men van de hetse, maar heel wat Meetjeslanders roerden zich ook over de afkomst van het neuzeke. Ze beweren dat de lekkernij zijn oorsprong vindt in het Meetjesland.


"Eigenlijk hebben ze allemaal gelijk", zegt Isabelle Scheir van Confisserie 2000 uit Kluizen. Het kleine familiebedrijf levert neuzen aan Sonny Breine. "Alle Gentse neuzen worden in het Meetjesland gemaakt, ofwel door ons ofwel door Geldhof in Eeklo. Men zou dus kunnen zeggen dat het snoepje typisch voor het Meetjesland is. Het recept komt echter van één van de vijf à zes bakkerijen uit Gent die destijds neuzen fabriceerden. Zowel wijzelf als Geldhof kregen zo'n authentiek recept te pakken en we gebruiken beiden arabische gom als basis voor de neuzen."


"De Gentse neuzen werden jarenlang in Gent geproduceerd, maar raakten in de vergetelheid", zegt Daniël Bernon van Geldhof in Eeklo. "Antoine Gelfhof leerde die neuzen als kind maken in een Gentse bakkerij. Hij nam het recept mee naar Eeklo. Tegen 1960 waren we nog de enige producent van het snoepgoed. Of men het nu een Eekloos of een Gents neuzeke noemt, het is altijd correct."


Over de herkomst van de lekkernij kan gediscussieerd worden, maar over de stijgende verkoopcijfers alvast niet. Sinds de vechtpartij van vorige week hebben de cuberdonverkopers van de Groentenmarkt goede zaken gedaan. "We zijn zeker niet blij met die heibel rond die 'neuzekesoorlog', maar merken er wel de effecten van. We hebben de voorbije week de storm goed gevoeld en moesten alle zeilen bijzetten om aan de extra vraag te kunnen beantwoorden. Iedereen praat er over en wil de twee neuzekens eens vergelijken."

3
Erik De Troyer

Catch

Ook bij Geldhof in Eeklo merken ze het effect. "Verkoper Carl Demeestere heeft een extra bestelling geplaatst. Dat zal deels te maken hebben met het mooie weer en deels met die 'oorlog'. Er staat de voorbije week altijd een massa volk aan de kramen... al is het niet altijd duidelijk of ze cuberdons kopen of naar een wedstrijd catch kijken", lacht Bernon. "Men zou kunnen zeggen dat het een perfecte marketingstunt was, maar helaas... het zijn gewoon twee verkopers met een heftig temperament. We krijgen negatieve reacties op die vete. We zouden de problemen liefst opgelost zien."

3
Erik De Troyer

Lees meer