Kurt Burgelman, Gentenaar, zanger, entertainer en ‘ambetante mens’.
Wannes Nimmegeers Kurt Burgelman, Gentenaar, zanger, entertainer en ‘ambetante mens’.

De Kijk van Kurt

Neut nie!

Wanneer waait er witte rook uit de schouw van het stadhuis? Het houdt steeds minder Gentenaars bezig en de koppen in de krant worden minder vet gedrukt, het nieuwe is eraf. Zou dat het plan zijn van de politieke onderhandelaars? De kiezer in slaap wiegen om hem dan hetzelfde voor te schotelen als de afgelopen 12 jaar? “We gaan het hebben over de inhoud” klinkt het. “We gaan vet betaalde postjes verdelen” hoor ik.

Als ik het toekomstige schepencollege één ding mag vragen, is het om de steeds enger wordende politieke correctheid een halt toe te roepen en om van Gent een voorbeeld te maken in normaal doen. In een vlaag van politiek correcte zinsverbijstering heeft het vorige college al het woord ‘allochtoon’ afgeschaft. Hoeveel prangende problemen die maatregel al heeft opgelost, we zullen het nooit weten. En waarom heet onze Kerstmarkt nu Wintermarkt? Niet op vraag van de moslims, zo bleek uit een opiniestuk van de voorzitter van een moslimjongerenorganisatie. “Wie houdt zich daar dan mee bezig”, vraagt de kritische Gentenaar zich af. Onze Buffalo-indiaan moest er vorig jaar ook bijna aan geloven omdat één mevrouw in Amerika hem racistisch vond. “Moeidu nie!” zegt diezelfde kritische Strop. Goed dat die storm snel gaan liggen is of we waren ons fiere logo kwijt, net als zwarte piet. Nu lopen er roetpieten achter Sinterklaas aan. Roetpieten! Serieus? Waarom verdwijnen onze tradities? Op vraag van wie krijgt alles een nieuwe naam? Krijgen een paar brulboeien zonder echte problemen en met veel te lange tenen dat allemaal voor mekaar?

Wat is het volgende? Moeten we de Gentse Feesten omdopen tot ‘Feesten zonder meer’ om de West-Vlamingen niet tegen de borst te stuiten?

Toekomstige leiders, vrijwaar de Fiere Stede van al dit politiek correcte gezever en schrijf bij op het Gentse vaandel: ‘doe geweune en neut nie!’

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Steven Steven Segaert

    Kerstmarkten zijn geen eeuwenoude traditie hoor. En toen de kerstmarkt ik Gent van naam veranderde naar winterkweeniwa heeft daar niemand een hol om gegeven. Nu plots is dat politics. Stop toch met dat gemekker van traditie dit en dat. Alles verandert, en moet ook, anders zaten we nog altijd in de middeleeuwen. Of misschien toch niet, het postjes verdelen bestaat minstens al even lang.

  • Philippe Van den Broeck

    Aangenaam om lezen, frisse stijl, en een glimlach op mijn lippen. Dank Kurt.

Lees meer