Kurt Burgelman, Gentenaar, zanger, entertainer en 'ambetante mens'
KOS/Miemiekehobbyfotografie Kurt Burgelman, Gentenaar, zanger, entertainer en 'ambetante mens'

Dure stad

De Kijk van Kurt

Herinnert u zich de gele hesjes nog? Dat waren mensen zoals u en ik die een veiligheidshesje aantrokken en betoogden tegen het feit dat werkende mensen de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgen. Er werden ook leuzen gescandeerd tegen de graaicultuur, het gebrek aan goeie wil van de overheid, kortom tegen de hedendaagse politiek in het algemeen. Tussen de duizenden vreedzame betogers mengden zich een paar idioten die geweld en vernieling zaaiden, de publieke opinie keerde zich tegen het verzet en de hele gele hesjes-beweging stierf een stille dood. De problemen waarvoor de mensen op straat kwamen, zijn helaas nog niet opgelost. Deze week kregen we te horen dat zo’n 170.000 Belgen moeten aankloppen bij de voedselbanken en dat iets meer dan 10% van de Vlamingen niet rond komt. Eén peuter op 7 groeit op in kansarmoede. Deze week vernamen we ook dat het leven in Gent alweer een pak duurder wordt. Iedereen die in Gent aan sport doet, onderneemt, kinderen heeft, afval in een vuilniszak werpt, naar een museum gaat, fout parkeert en/of verbouwt, zal daar voortaan meer voor moeten betalen. Ons stadsbestuur mag zich in de handen wrijven dat wij Gentenaars lamme goedzakken zijn. We hebben het snedigste dialect van het land en zijn niet op ons mondje gevallen maar als het erop aankomt, laten we ons nogal gemakkelijk sussen. Langs de Maas in Luik en aan de oevers van de Samber in Charleroi zou het spel al lang op de wagen zitten bij zulke prijsverhogingen. Hier langs de Leie vloeken we eens op café en besluiten we met “mee te neute goame toch niets verandere.” Het brood en de spelen die onze aandacht afleiden, zijn ook zo verleidelijk. De Gentse Feesten zijn nog maar net verteerd en de Zesdaagse is alweer bezig. Tussen al dat volk en al die sensatie vergeet men al snel die minder fortuinlijke 10%.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ingrid Cazaerck

    Het doet heel veel deugd om elke week opnieuw te lezen dat iemand de dingen schrijft die ik denk en hopelijk nog velen met mij. Helaas het ontbreekt de Gentenaar aan het lef van de stroppendrager om iets te doen aan het politieke wanbeheer van alle bestuurders van onze stad. Het loopt de spuigaten uit wetende dat alles voortkomt uit geldzucht, hoe goed verpakt het ook is! Hoe kan het dat de Gentenaars zich zo in de doeken laten draaien? Waar blijft ons gezond verstand?

Lees meer