De bodycam is relatief klein en onopvallend.
Foto Politie Gent De bodycam is relatief klein en onopvallend.

Gentse Flikken krijgen 20 bodycams (maar moeten het wel zeggen als ze filmen)

De Gentse politie heeft het proefproject met de bodycams vorig jaar tijdens de Gentse Feesten positief geëvalueerd. Daarom wordt het project nu verder uitgerold. Gent krijgt 20 bodycams ter beschikking, voor tijdens de Gentse Feesten, andere grote evenementen en onverwachte rellen.

Tijdens de Gentse Feesten 2018 testte de politie 5 bodycams uit. Dat zijn aan het lichaam bevestigde kleine camera’s. “Er volgde een positieve evaluatie”, zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). “Het was duidelijk dat het geweld afnam toen de politie tijdens de interventie kenbaar maakte dat ze zou filmen. Ook is het effectief filmen van een interventie een extra bewijslast mocht er discussie zijn achteraf.”

Rellen

En daarom wordt het project dus verder uitgerold in Gent. De komende Gentse Feesten worden al 20 bodycams ingezet. “Het is en blijft wel de keuze van de agenten om de camera’s wel of niet te dragen, en het blijft verplicht de burger duidelijk te verwittigen als er gefilmd zal worden”, zegt De Clercq. “Behalve tijdens de Gentse Feesten zullen de bodycams ook gebruikt worden in de Overpoortstraat, bij grote evenementen en bij onverwachte rellen, concreet dus als er veel volk is. In de toekomst zal het project verder worden uitgebreid.”

Klachten over het gebruik van de bodycams zijn er tot nu nog niet geweest. “Toch wil ik waarschuwen voor het ongebreideld inzetten van camera’s”, zei Christophe Peeters (Open Vld) nog. Maar zijn liberale collega Manuel Mùgica-Gonzalez counterde met de mededeling: “Tegenwoordig heeft elke burger een bodycam. Elke burger filmt ongevraagd met zijn gsm alles wat gebeurt, ook als het om politie-interventies gaat”.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Janssens

    Privacy stopt waar veiligheid begint. Van mij mogen ze elke agent uitrusten met zo'n bodycam, dan moeten ze het ook niet meer zeggen op voorhand.

  • frederik saverien

    Wat een achterlijk land is Belgie in Thailand hebben de meeste politie dat en moeten ze de burger niet verwittigen.Die onruststokers verwittigen ook niet als ze filmen. Je moet niet vragen wie daar weer het voordeel wil uithalen.

Lees meer