Archiefbeeld.
Toon Royackers Archiefbeeld.

Gentse politie achtervolgt Volkswagen met gestolen nummerplaat

De Gentse binnenstad is maandagmiddag wakker geschud na een spectaculaire achtervolging. Aan de Watersportbaan werd een voertuig met een gestolen nummerplaat opgemerkt door een mobiel ANPR-voertuig van de Gentse politie, de wagen vluchtte weg bij de controle. 

Met een tiental wagens zetten de Gentse flikken de achtervolging in. “De speciale eenheden werden opgeroepen om bijstand te leveren bij de achtervolging”, zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert.  De achtervolging op de zwarte Volkswagen Golf verliep aan hoge snelheid door het centrum. Vervolgens  reed hij richting Ledeberg en de autosnelweg, waarna de Gentse politie de achtervolging staakte. De federale wegpolitie nam het verder over.  

Geen gewonden

De chauffeur kruiste verschillende drukke plekken in het Gentse en reed waarschijnlijk ook in tegengestelde richting in de Kortrijksepoortstraat. “Ik liep aan de tramhalte ter hoogte van Onderbergen toen ik de Volkswagen richting  de Kouter zag rijden”, zegt de 29-jarige Jonathan uit Gent. “De politie leek moeite te hebben om hem bij te houden, waarschijnlijk door het tramverkeer. De zwarte auto was al uit het zicht verdwenen toen er zeker zes combi’s van de politie voorbijreden. Hij reed ook echt snel, ik denk toch zeker 70 kilometer per uur.” Op sociale media stroomden reacties binnen van bange ooggetuigen die de voertuigen voorbij zagen knallen en moesten uitwijken. Het bleek soms op het nippertje te zijn. Een man bleek enorm veel geluk gehad te hebben, hij reed met zijn fiets aan de Coupure en kon de zwarte Volkswagen nog juist ontwijken. Andere getuigen zagen hoe de zwarte wagen door de Sint-Amandstraat en de Overpoort vlamde richting de snelweg, aan UGent. Een plek waar veel studenten en fietsers vertoeven. 

Piepende banden

De verdachte vluchtte verder via de Burggravenlaan, waar Karin van Vlaenderen alles zag gebeuren. “Ik stond met mijn fiets te wachten op het kruispunt Kortrijksesteenweg en Burggravenlaan”, zegt Karin “Ik wou naar links afslaan en zag een wagen vliegensvlug afkomen. Hij sloeg met piepende banden af richting de Burggravenlaan en reed daar links van de weg waarna hij tussen de auto’s slalomde die daar voor het rode licht stonden. Enkele seconden later volgden verschillende politiewagens en gewone wagens met sirenes. Ik wees hen telkens dat de wagen naar links was gereden. Ze scheurden de Burggravenlaan op. Ik zag ook dat een combi met zwaailichten op de oprit naar de autostrade stond. Ik hoopte enkel dat er geen onschuldige gewonden gevallen waren.” Gezien de hoge snelheden waarmee de Volkswagen door het centrum vloog, is het een mirakel dat er geen gewonden vielen.

De exacte route van de achtervolging is onduidelijk, maar het is zeker dat de chauffeur een groot aantal verkeersovertredingen begaan heeft. De chauffeur vloog langs fietsstraten, reed minstens de dubbele snelheid in een zone 30 en kruiste een aantal knips. De  verdachte staat al zeker op de ANPR-camera van de knip aan het Koophandelsplein. Maar de GAS-boete van 58 euro zal het minste van zijn zorgen zijn. De verdachte reed rond met een gestolen nummerplaat en vluchtte voor de politie.  Als de verdachte gevat wordt, zal hij daarom zeker en vast voor de rechtbank komen. Die zal uiteindelijk zijn straf bepalen, mogelijks een celstraf en rijverbod en een fikse boete. 

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Sebastian Peeters

    Hoeveel keer lees je telkens hoe die klungels een voertuig niet kunnen stoppen en die keren dat ze het wel kunnen, zetten de inzittenden het op een lopen en zijn ze ook foetsie. Andere landen zijn toch een stuk professioneler.

  • Jan Van Gent

    De Federale wegpolitie nam het over en vervolgens is de vogel gaan vliegen ...

Lees meer