3 Sophie is gestrand op de luchthaven van Cebu op de Filipijnen.
RV Sophie is gestrand op de luchthaven van Cebu op de Filipijnen.

Gentse rugzaktoeriste al twee weken vast op Filipijnen: “Waarom stuurt onze overheid geen militaire vliegtuigen om landgenoten te repatriëren?”

De Gentse Sophie Remue zit reeds twee weken vast op de Filipijnen door de coronacrisis. Op de luchthaven van Cebu wacht ze op een terugvlucht naar Parijs. “Maar heel wat vluchten worden geannuleerd en we krijgen hier nauwelijks info”, zegt Sophie van op de luchthaven.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Sophie Remue vertrok drie maanden geleden met haar rugzak op wereldreis. Door het uitbreken van het coronavirus kwam daar nu abrupt een einde aan. “Ik zit ondertussen al bijna twee weken op de Filipijnen vast. Het Belgisch consulaat hier in Cebu heeft me aangeraden af te wachten en te blijven waar ik ben tot mijn vlucht me zou terugbrengen naar huis. De situatie op de luchthaven is enorm hectisch door alle geannuleerde vluchten. Er zitten daar te veel mensen bij elkaar, waardoor de kans op besmetting alleen maar groter wordt. De gezondheidszorg is hier ook slechter dan in Europa. Ze spreken hier van 300 gevallen, maar deze aantallen kloppen wellicht niet aangezien ze niet de middelen hebben om mensen te testen”, zegt Sophie met een bang hartje.

Duitsland stuurde al meerdere militaire vliegtuigen om de burgers terug veilig thuis te brengen. Wij begrijpen niet waarom ons land geen stappen onderneemt

Sophie Remue, Gentse op de Filipijnen
3
RV

Maandag kreeg Sophie nogmaals te horen dat haar vlucht richting Brussel geannuleerd werd. “Terwijl er wel gezegd is dat de internationale vluchten zouden vliegen tot en met 26 maart. Een nieuwe vlucht boeken heeft geen zin omdat het risico te groot is dat ook deze weer geannuleerd zal worden. Ik zit samen met Fransen, Duitsers en Nederlanders in mijn verblijf. Al deze mensen krijgen hulp van hun land. Duitsland stuurde al meerdere militaire vliegtuigen om de inwoners terug veilig thuis te brengen. Waarom onderneemt ons land geen stappen?”, klinkt het ontgoocheld.

Chaos en onzekerheid

Ook de Belgische ambassade op de Filipijnen is karig met informatie. “Ik vroeg aan de man van de Belgische ambassade of er deze of volgende week nog vluchten zijn richting België en ook hier kon hij geen antwoord op geven. Ik begrijp dat ze heel veel werk hebben, maar die onzekerheid en onduidelijkheid maakt me heel erg nerveus”, zegt Sophie.

“We zijn vandaag (dinsdag, red.) naar de luchthaven getrokken in de hoop mee te kunnen op een vlucht richting Parijs. Maar de chaos is hier compleet. Het vliegtuig is volgeboekt en we staan met 15 op een wachtlijst. De Fransen reageren boos omdat ik als Belg mee op hun vlucht zou mogen. Ik hoop dat ik erbij ben en snel weer thuis geraak”, besluit Sophie.

3 Sophie zit momenteel op de luchthaven van Cebu.
RV Sophie zit momenteel op de luchthaven van Cebu.

Lees meer