3 Students for Climate Gent vergaderde maandagavond
Gianni Barbieux Students for Climate Gent vergaderde maandagavond

Gentse studenten willen massaal mobiliseren voor klimaatbetogingen

“Hoe kunnen we zoveel mogelijk studenten overtuigen om donderdag mee te betogen in Brussel, en volgende donderdag in Gent?” Dat was de centrale vraag maandagavond op een bijeenkomst van ‘Students for Climate Gent’. “We weten ook niet waarom het in Gent zo traag op gang komt”, zegt Yuni Mertens.

De scholieren van overal in het land betogen nu al weken aan een stuk elke donderdag in Brussel. Sinds kort krijgen ze daarbij steun van de studenten, maar die van Gent blijven opvallend aanwezig. Vreemd, gezien de Arteveldestad zichzelf progressief noemt, en ‘de klimaatstad’. “Wij weten ook niet hoe het komt dat het studentenprotest in Gent zo traag op gang komt”, zegt Yuni Mertens van Students for Climate Gent. “De Facebookpagina heeft bijvoorbeeld nog geen 700 volgers.”

Maandagavond werd een bijeenkomst georganiseerd, waarop toch een honderdtal studenten aanwezig waren. “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er nu donderdag zoveel mogelijk Gentse studenten aanwezig zijn in Brussel, en volgende donderdag op de klimaatmars in Gent?” Het was de centrale vraag van de avond. Sommigen vonden dat er betoogd werd zonder duidelijke eisen, en dat daar dringend werk moet van gemaakt worden. “We moeten toch kunnen stellen dat we gaan betogen zolang die of die voorwaarde niet is vervuld?” klonk het onder meer.

“De scholierenprotesten zijn gestart in de examenperiode van de studenten”, zegt Yuni. “Daarom zijn studenten pas later op de kar gesprongen. Maar we willen dat het nu echt wel start. Gent moet aanwezig zijn, massaal. Dat het oorspronkelijke initiatief van scholieren komt, mag geen excuus zijn om niet mee te doen als studenten. Het is onze taak om op straat te komen, het is ook ons klimaat waar het over gaat.”

Afwachten of de Gentse studenten gehoor zullen geven aan de oproep.

3 Yuni Mertens legt uit wat de bedoeling is van de vergadering
Gianni Barbieux Yuni Mertens legt uit wat de bedoeling is van de vergadering
3 Students for Climate Gent bedenkt actieplannen
Gianni Barbieux Students for Climate Gent bedenkt actieplannen

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer