5 De gratis boottochtjes vallen ook in de smaak bij de jeugd.
Gianni Barbieux De gratis boottochtjes vallen ook in de smaak bij de jeugd.

Gratis boottocht brengt fusiehaven dichter bij Gentenaars: “Ons fruitsap komt van hier”

In totaal werken er ruim 98.000 mensen in 525 bedrijven, maar voor heel wat Gentenaars blijft de fusiehaven North Sea Port tussen Gent en Terneuzen een blinde vlek. Nieuwe gratis rondvaarten moeten daar verandering in brengen. “Dit is het grootste bedrijventerrein van onze stad”, zegt havenschepen Sofie Bracke (Open Vld).

“Hebben jullie bij het ontbijt sinaasappelsap gedronken, de krant gelezen of een zout op je eitje gestrooid? Proficiat, dan ben je deze ochtend onbewust al in aanraking gekomen met de haven”, steekt Bracke van wal, bij de start van de eerste gratis rondvaart tussen Gent en Terneuzen.

De voorbije acht jaar organiseerde het Gentse havenbedrijf al vaarten voor bijna 10.000 passagiers. Na de fusie met Zeeland Seaports tot North Sea Port strekt de rondvaart zich uit tot in Terneuzen. Dat er enthousiasme is voor het aanbod blijkt uit het aantal inschrijvingen: de 5.120 plaatsen die worden aangeboden in 2019 zijn volgeboekt. Enkel tijdens de Gentse Feesten en op het traject van Terneuzen naar Gent zijn er nog plaatsen beschikbaar.

5 Sinds dit weekend kan je gratis met een boot van Gent naar Terneuzen varen.
Gianni Barbieux Sinds dit weekend kan je gratis met een boot van Gent naar Terneuzen varen.

Tijdens de boottocht op havenjacht ‘Jacob Van Artevelde’ kom je heel wat te weten over het reilen en zeilen in de North Sea Port. Gids Marc De Meulemeester kent het havengebied op zijn duimpje. “Nergens in Europa wordt zoveel sinaasappelsap geïmporteerd als in de North Sea Port. Het vindt van hier zelfs zijn weg tot in Spanje. Denk daar maar eens aan als u een glaasje fruitsap nuttigt op een terrasje in Benidorm.” Een andere eyecatcher is de scheepafbraakwerf van Galloo. “Het Gentse bedrijf sloopt onder andere vaartuigen van de Franse marine tot schroot”, weet De Meulemeester.

5 Burgemeester van Terneuzen Jan Lonink verwelkomt Gents havenschepen Sofie Bracke in Nederland.
Gianni Barbieux Burgemeester van Terneuzen Jan Lonink verwelkomt Gents havenschepen Sofie Bracke in Nederland.

Wat dichter bij de Nederlandse grens valt een heuvel op bedekt met zonnepanelen. “Het is een voormalig stort voor gips, dat niet afbreekbaar is. Bij hevige windvlagen werd de nabijgelegen wijk Klein-Rusland bedekt met een witte laag door het gipsstort en in de volksmond al lachend omschreven als Wit-Rusland. Intussen is het voormalige stort bedekt met een waterdichte kleilaag en gras en leveren de zonnepanelen energie aan 4.000 gezinnen.”

5 Stadsgids Marc kent de haven op zijn duimpje.
Gianni Barbieux Stadsgids Marc kent de haven op zijn duimpje.

Naast de leuke weetjes, wordt ook het economisch belang van de haven tijdens de boottochten in de verf gezet. “Momenteel stelt de North Sea Port 98.000 mensen (rechtstreeks en onrechtstreeks, red.) tewerk. En hun aantal groeit nog elk jaar. Dat is enorm als je weet dat Gent 260.000 inwoners telt”, zegt havenschepen Sofie Bracke. Ook voor de ontlasting van het wegennet is de haven een enorme troef. “Jaarlijks varen er 40.000 binnenvaartschepen door de haven van Gent. Eén schip van 3.000 ton kan 300 vrachtwagens vervangen op de weg.”

5 Scheepafbraakwerk Galloo herleidt onder andere vaartuigen van de Franse marine tot schroot.
Gianni Barbieux Scheepafbraakwerk Galloo herleidt onder andere vaartuigen van de Franse marine tot schroot.

Wie nog meer wil weten over North Sea Port kan voor meer informatie surfen naar https://www.northseaport.com/rondvaarten. In mei opent ook het nieuwe Havenhuis aan de Graslei met een permanente tentoonstelling over de haven.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erik Neyt

    Ik vind het goed dat die Gentse Regio(die zich uitstrekt tot Zelzate) ook eens getoond word aan de Gentenaars,(de meesten weten niet dat Gent zo groot is)het is wel spijtig dat die regio en inwoners voor het Gentse stadsbestuur gewoon onbestaande is.

Lees meer