Een groenarbeider aan het werk met de bladblazer.
Wannes Nimmegeers Een groenarbeider aan het werk met de bladblazer.

Groen vraagt om geen bladblazers meer te gebruiken in parken: “Onmogelijk”

Als het van de stad afhangt worden in de toekomst enkel nog veel stillere elektrische bladblazers gebruikt. Die veroorzaken minder lawaaihinder en zijn ook gezonder voor wie er mee werkt. Groen vroeg om geen bladblazers meer te gebruiken in parken en alle bladeren gewoon te laten liggen. Dat is volgens schepen Astrid De Bruycker (sp.a) echter onmogelijk.

Tine De Moor van Groen wou wel eens weten waarom de stadsdiensten die bladeren wegblazen.  “Terwijl bladeren essentiële voedingsstoffen voor de bodem van parken aanleveren, worden ze vaak weggeblazen en meegenomen. Zo wordt ‘afval’ gecreëerd waar ze eigenlijk voeding kunnen bieden aan de parkgronden. Bijkomend geven de bladblazers zowel geluidsoverlast als schadelijke uitstoot van extreme hoeveelheden fijn stof en tal van erg vervuilende deeltjes”, aldus De Moor die de Gentse parken bladblazer-vrij wil.  

Te zwak

Schepen De Bruycker zegt dat bladeren laten liggen geen optie is. “We gebruiken nog steeds vooral gemotoriseerde bladblazers maar die zijn wel al minder vervuilend dan de oude tweetaktmotoren van vroeger. We hebben ook een aantal toestellen op accu maar die zijn minder krachtig. We willen volledig overschakelen op elektrische bladblazers maar momenteel bestaan er nog geen toestellen waarvan de accu lang genoeg meegaat en die krachtig genoeg zijn. We hopen dat er betere toestellen beschikbaar worden.”

“De bladeren manueel opruimen kan niet. Ze laten liggen is evenmin een optie. Op gazon halen we ze  bijvoorbeeld weg omdat ze nefast zijn voor het gras.  Ook op plaatsen die heel windgevoelig zijn halen we ze weg om overlast te voorkomen. Waar we kunnen, laten we de bladeren  wél liggen. Volledig bladblazer-vrije parken zijn volgens onze diensten onmogelijk.”

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ivan Willems

    Laten we een organisatie oprichten waar al wie €1000 stort het terug kan krijgen langs belastingvermindering om al de groenen samen van hoog naar laag naar een oerwoud te verbannen. Zij gelukkig en wij gelukkig. Dan zijn we van die onnozelaars verlost. Moet zalig zijn.

  • filip bulcaen

    Bladeren kunnen perfect blijven liggen tussen de planten,is inderdaad meststof. Op verharding en gazons moeten ze geruimd worden....

Lees meer