Helft minder bezoekers in Gravensteen

MUSEA SCOORT GOED BIJ GENTSE CULTUURLIEFHEBBER, MONUMENTEN MINDER

De Gentse musea en monumenten kregen vorig jaar globaal bijna 220.000 bezoekers meer over de vloer. Vooral de musea tekenden een sterke stijging op. Monumenten als het Belfort en Gravensteen kenden enkele maanden een tijdelijke terugval door de terreurdreiging. De stadsburcht kreeg ook de helft minder Gentenaars over de vloer na de invoering van het betalend tarief.

Globaal gezien hebben de Gentse musea en monumenten een boerenjaar achter de rug, ondanks de naweeën van de aanslagen in Brussel op 22 maart. Alle instellingen samen tekenden een totaalcijfer op van 1.402.136 bezoekers in 2016 tegenover 1.182.544 bezoekers in 2015. "De bezoekerscijfers van de stedelijke Gentse musea en monumenten geven een divers beeld voor 2016: de musea kenden het hele jaar door een sterke groei terwijl de monumenten tijdelijk het effect voelden van de terreurdreiging", zegt schepen van Cultuur en Toerisme Annelies Storms (sp.a).

Betalende inkom

In het Gravensteen moesten Gentenaars vanaf begin vorig jaar jaar 7,5 euro inkom betalen: de gratis inkom werd afgeschaft. Dat vertaalde zich ook in de bezoekerscijfers. In 2015 bezochten nog 13.314 volwassen Gentenaars het middeleeuws slot, in 2016 daalde dat aantal met meer dan de helft naar 5.725 volwassenen. "Dat is echter ook te wijten aan de lagere bezoekerscijfer van de Gentse Feesten. Traditioneel een periode waarin Gentenaars vlot de weg vinden naar het Gravensteen", klinkt het bij de woordvoerder van schepen Storms. "Sowieso zal het Gravensteen in de toekomst aantrekkelijker worden voor Gentenaars die er al over de vloer geweest zijn. Het project 'Time Castle' zal een dynamische en aantrekkelijke opstelling mogelijk maken."

Terreurdreiging

Het Gravensteen lokte in 2016 in totaal 294.770 bezoekers, dat zijn 7,5 procent minder bezoekers dan in 2015. Ook het Belfort zag zijn bezoekersaantal terugvallen van 130.077 in 2016 naar 108.058 bezoekers in 2015. "De terugslag is vooral te wijten aan de terreurdreiging die het toeristisch bezoek parten speelde van april tot september. Vanaf oktober was er een positieve kentering met ook het Winterwonderkasteel in het Gravensteen dat 30.380 bezoekers lokte", zegt Storms.

Bij de musea is de stijging in de bezoekersaantallen frappant. Het S.M.A.K. sloot 2016 af met 125.550 bezoekers: een kwart meer dan vorig jaar. Vooral de expo van Rinus Van de Velde was een publiekstrekker met 66.000 bezoekers. Voor het Museum voor Schone Kunsten was het afgelopen jaar eveneens een schot in de roos met 137.231 bezoekers tegenover 90.041 in 2015. Ook het Design Museum, STAM en MIAT kregen meer volk over de vloer. "We sluiten 2016 globaal af met een zeer mooi cijfer, dat aantoont dat je met een sterke programmatie en publiekswerking een zeer breed publiek kan bereiken", besluit Storms.

Tijdens het Winterwonderkasteel in het Gravensteen kwam er veel volk opdagen, maar tijdens het hele jaar lang is er een duidelijke daling merkbaar.
Wannes Nimmegeers Tijdens het Winterwonderkasteel in het Gravensteen kwam er veel volk opdagen, maar tijdens het hele jaar lang is er een duidelijke daling merkbaar.

Lees meer