3 Ladislas Leys, nog 1 maand te vinden in zijn Holy Food Market aan de Ottogracht.
Wannes Nimmegeers Ladislas Leys, nog 1 maand te vinden in zijn Holy Food Market aan de Ottogracht.

Het einde van de Holy Food Market? Ladislas Leys vertrekt na 2,5 jaar wegens niet langer rendabel

De Holy Food Market startte als een schitterend verhaal, maar zakte al snel als een pudding in elkaar. Na een schitterend eerste jaar daalde het aantal bezoekers, en dus ook de omzet, gigantisch. Het was niet langer houdbaar, dus vertrekt bezieler Ladislas Leys op 1 augustus. De eigenaar van het gebouw neemt de zaak over, maar wat ermee zal gebeuren is nog niet duidelijk.

Veel meewind heeft Ladislas Leys niet gehad, in zijn Holy Food Market-verhaal. De oude, vervallen Baudelokapel werd helemaal verbouwd tot Holy Food Market, maar dat had zoveel voeten in de aarde dat de opening bijna 2 jaar vertraging opliep. “Daardoor ben ik mijn geloofwaardigheid verloren bij een paar heel goede spelers die een standje in de Food Market zouden hebben. Zij hebben afgehaakt”, zegt Leys nu.

Toeristen zijn er op weekdagen ook niet echt veel in Gent, en als ze er zijn, lopen ze hier niet. Ik zit niet op de Ramblas in Barcelona hé.”

Ladislas Leys

Eind februari 2017 opende het nieuwe concept dan toch, met 17 eetstanden en een massa volk. 2,5 jaar later is het avontuur voorbij. “Dat eerste jaar hebben we fantastisch gedraaid”, zegt Leys. “Daarna is het gigantisch verminderd, zonder dat daar één duidelijke reden voor is. Maar doordat het publiek wegbleef, daalde ook de omzet en haakten de eetstanden af. Wat we ook probeerden, het lukte niet meer. En dus trek ik er nu de stekker uit. Op 1 augustus ben ik weg. De eigenaar neemt alles over, van naam tot interieur. Maar wat er na mij gebeurt, dat weet ik niet.” (Lees verder onder de foto)

3 De Holy Food Market in de prachtig gerestaureerde Baudelokapel.
Wannes Nimmegeers De Holy Food Market in de prachtig gerestaureerde Baudelokapel.

Leys kreeg in zijn 2,5 jaar af te rekenen met heel wat problemen, gaande van boze buren die klachten hadden over overlast van zijn feestjes, tot de brandweer die zijn kapel aan de Ottogracht liet sluiten omdat de juiste branddeur een half jaar na de eerste waarschuwing nog steeds ontbrak. Leys voelde zich geviseerd. “In Gent-centrum begin ik nooit meer iets”, zegt hij stellig. “Als ik nog iets in het Gentse doe, zal het op de Kortrijksesteenweg zijn. Daar is veel passage. Want de locatie was een groot probleem voor de Holy Food Market. Die buurt leeft in het weekend, maar in de week is er niemand. Door de knip van het circulatieplan is het aantal passanten dan nog eens verminderd. Toeristen zijn er op weekdagen ook niet echt veel in Gent, en als ze er zijn, lopen ze hier niet. Ik zit niet op de Ramblas in Barcelona hé.”

15.000 euro huur per maand

Vraag is of Leys ooit écht een kans maakte met zijn concept, op die plek. Ja, de kapel is prachtig gerenoveerd en alleen al daarom een bezoek waard. Maar Leys betaalde maandelijks 15.000 euro huur (!!). Zelfs in maanden met veel opbrengst zit je dan hooguit met een nuloperatie. “Toch is het een heel leerrijke ervaring geweest, waar ik echt trots op ben”, zegt hij. “Ik kies nu een andere weg. Ik wil horecaconsulent zijn, en anderen bijstaan.

In de Holy Food Market werden in 2,5 jaar tijd 450.000 gerechtjes geserveerd en meer dan 7,5 miljoen euro omzet gedraaid, het overgrote deel daarvan dus in het eerste jaar.

3 De Holy Food Market in het eerste jaar: pokkedruk. Daarna taande het succes snel.
Wannes Nimmegeers De Holy Food Market in het eerste jaar: pokkedruk. Daarna taande het succes snel.

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Piet Dooremont

    Prestigieuze en dure voedingsprojecten elders in de stad slagen wel, maar die zitten wel niet aan een knip en boete valkuil zoals de dure parking van de Vrijdagsmarkt die hoge prijzen nog opveizelen

  • Jan Van Gent

    Misschien te duur maar als je er met de auto niet op een makkelijke manier geraakt en dan nog eens gepluimd wordt om die te zetten dan moet je op die mensen al niet meer rekenen. Vroeger gingen wij op de middag naar Gent om iets te eten nu is er geen haar op mijn kop die daar nog aan denkt.

Lees meer