2 Patiënt Hubert Hamerlinck is tevreden met het vonnis.
Wouter Spillebeen Patiënt Hubert Hamerlinck is tevreden met het vonnis.

Huisdokter veroordeeld voor onvoorzichtigheid: “Hij speelde met mijn leven”

Een dokter uit de Gentse rand is veroordeeld tot een celstraf van zes maanden omdat hij een patiënt met prostaatkanker niet de juiste hulp bood. De man kreeg pas na elf jaar de juiste diagnose van prostaatkanker, wat zijn overlevingskansen drastisch deed slinken. De dokter werd vrijgesproken voor de verkeerde diagnose van een andere patiënt.

De patiënten hadden veel vertrouwen in hun huisdokter, maar dat bleek niet terecht te zijn. Patiënt Hubert Hamerlinck had al sinds 2000 verhoogde waarden bij bloedonderzoeken die kunnen wijzen op prostaatkanker. In de volgende elf jaar kreeg de man maar liefst negentien bloedonderzoeken waarbij de waarden gevaarlijk hoog bleven stijgen, maar de huisdokter liet na om zijn patiënt door te verwijzen naar een specialist. Uiteindelijk stapte Hubert zelf naar een uroloog, die gevorderde prostaatkanker vaststelde.

“Ik ondervind nog altijd zware gevolgen aan die late diagnose”, zegt Hubert. “Ik heb in twee jaar tijd ongeveer 35 bestralingen en verschillende operaties gekregen. Ik ben nu incontinent. En mijn waarden zijn weer aan het stijgen. Binnenkort moet ik weer onder de scanner om te weten of er toch nog wat kanker aanwezig is.”

Onrustwekkend

“Het is zonder enige twijfel aangetoond dat de dokter onvoldoende voorzorg of voorzichtigheid aan de dag legde”, volgens het vonnis. “De beklaagde heeft niet de vereiste medische hulp geboden en dat bracht zijn overlevingskansen in het gedrang. Bij de burgerlijke procedure heeft de verzekering ook niet betwist dat de dokter aansprakelijk is. Experts oordeelden dat hij onvoorzichtig was en de Orde der artsen legde al een tuchtsanctie op.”

De dokter kreeg in het verleden al een veroordeling tot een jaar cel met uitstel voor een foute behandeling, waardoor hij nu niet in aanmerking komt voor een voorwaardelijke straf. De rechtbank vindt daarnaast dat er een signaal gegeven moet worden. “Als arts heeft de beklaagde een grote verantwoordelijkheid”, aldus de rechter. “Hij moet inzien dat de maatschappij zijn onvoorzichtigheid niet kan tolereren. Het is onrustwekkend dat we vaststellen dat hij nog geen inzicht heeft dat hij een fout heeft gemaakt.” De rechtbank besloot om al die redenen om een effectieve celstraf van zes maanden op te leggen.

2 Hubert Hamerlinck doet zijn verhaal aan rechter Hans De Waele.
Wouter Spillebeen Hubert Hamerlinck doet zijn verhaal aan rechter Hans De Waele.

“Ik vind het een rechtvaardig vonnis”, reageert Hubert. “Ik had mijn twijfels, maar het is goed afgelopen en ik ben tevreden. Ik heb het de laatste jaren erg moeilijk gehad, het sleept dan ook al zo lang aan, maar dit is toch een opsteker.” Hubert krijgt een schadevergoeding die nog beraamd zal worden op basis van zijn toekomstige medische kosten.

Twijfels

De dokter werd vrijgesproken voor de foute diagnose van een andere patiënt. Een vrouw met dementie kreeg van de dokter ten onrechte te horen dat ze Parkinson had. Daardoor kreeg ze twee jaar lang niet de juiste behandeling. Haar broer ging uiteindelijk met haar naar een specialist, waar de vrouw in een vergevorderd stadium van dementie bleek te zijn. Enkele maanden geleden kwam de vrouw om het leven. “Ze konden niets meer doen. Als de dokter zijn werk had gedaan, dan had ze langer geleefd”, volgens de broer.

Maar het is niet met genoeg zekerheid bewezen dat de dokter de dementie eerder had kunnen vaststellen. Specialisten en de Orde der artsen zijn het daarover eens. Daarnaast zijn er twijfels over het oorzakelijk verband tussen de foute diagnose en de versnelde achteruitgang van de gezondheid van de patiënte.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • helena everaert

    ik heb door nalatigheid van mijn vorige huisarts die regelmatig bloed afnam voor onderzoek waarin mijn leverwaarden waren gestegen nooit doorverwezen die zei altijd dat het niet erg was met het gevolg dat ik nu lever cirrose heb Helena Everaert

  • Patrick Verbelen

    Mij is hetzelfde overkomen, 2 keer met klachten bij de huisarts geweest, naar huis gestuurd met pillen voor de prostaat. Nooit is er bloed afgenomen of een doorverwijzing geweest naar een uroloog. Op een huisarts moet je kunnen vertrouwen maar deze vond dat allemaal niet nodig. Jaren later bleek ik een agressieve vorm van prostaatkanker te hebben. Daar draag ik vandaag de gevolgen van en die zijn niet mis.

Lees meer